Триває Ера Праведного Митрополита Андрея
  • Втр, 01/03/2016 - 15:16

Те, як нині розвиваються події з увічнення пам’яті праведного Митрополита Андрея Шептицького, щораз виразніше виявляє Боже Провидіння у цій справі. Здавалось би, після відкриття пам’ятника на Юрській площі та проведення Урочистої академії у Львівській опері ювілейні святкування мали б завершитись, і врешті мав би запанувати тривалий спокій (читай забуття) до чергової річниці. Проте у дійсності події розгортаються за іншим сценарієм: увесь час дивовижним чином на кожному подальшому заході незримо відчувається особиста присутність великого Митрополита.
 
28 лютого стараннями інтелігенції Львова, об’єднаних у Раді «Святий Юр», при безпосередній організації Радехівської районної ради, Радехівської районної державної адміністрації (сектор молоді та спорту і відділ освіти) на базі Радехівської районної школи мистецтв проведено перший етап Обласної науково-дослідницької конференції «Андрей Шептицький – будівничий держави, князь церкви, лицар нації».
 
Після попереднього відбору з-поміж численних поданих заявок на конференції заслухано 10 доповідей учнів з різних сіл та містечок Радехівщини. Уже на початку роботи конференції стало очевидним, що захід струснув і мобілізував творчі сили регіону і засвідчив, що цей край має достатньо високий інтелектуальний потенціал в середовищі як педагогів, так і учнів. Слід відзначити, що дослідницька за форматом конференція дала нагоду продемонструвати присутнім також і високу музичну культуру землі, яка подарувала великих О. Мишугу та І. Білозора. Чудовий професійний спів Народного учительського хору «Просвіта» та натхненні ангельські голоси дитячого хору не стали тривіальним заповненням технічних пауз, але разом з виголошеними доповідями створили неповторну атмосферу національного і духовного свята, події, що, безперечно, увійде в скарбничку культурних та історичних подій Радехівщини. Варто зазначити, що в часі підведення підсумків, кожен член журі та численні запрошені гості в один голос ствердили – з одного боку, попри певні недопрацювання чи побажання, заслухані доповіді мали високий рівень, а з іншого, що доповідачі особисто пережили і дослідили те, що лунало з їхніх дитячих вуст. Ні в кого з присутніх не було сумніву, що участь в конференції стане важливим етапом формування їх як інтелектуальних і духовних особистостей і, можливо, у значній мірі визначить їх подальший життєвий вибір.
 
Промовистим і показовим фактом з відзначення ювілею Андрея Шептицького є те, що святкування не звелись до традиційного спорудження бронзового монументу на гранітному постаменті (хоча це також є важливим), а поступово входять в суспільне життя української громади. Як виглядає з постанням у королівському Львові монументу завершились урочистості відзначення року і розпочалась доба Шептицького. Зокрема з найвагоміших подій в часі спорудження і після відкриття пам’ятника відбулись такі події:
 
Ø Липень 2015 р. Турнір з міні-футболу за кубок ім. Митрополита А. Шептицького з участю 14 команд, серед яких дружини журналістів, митців, вчителів, підприємців, інженерів, ветеранів ФК «Карпати».

Ø Липень 2015 р. Благодійний художній аукціон, для якого відомі львівські митці та колекціонери подарували близько 70 творів. Аукціон відбувся в Актовій залі «Львівської політехніки».

Ø Серпень 2015 р. Шаховий турнір, присвячений А. Шептицькому, який відбувся в Актовій залі «Львівської політехніки» з участю 10 провідних гросмейстерів світового рівня, в тому числі чемпіонок світу Анни і Марії Музичук та 54 юних шахістів.

Ø Листопад 2015 р. Всеукраїнський турнір з водного поло, присвячений 150-річчю з дня народження Митрополита Андрея, у якому взяли участь молоді спортсмени з Ужгорода, Харкова та дві львівські команди.

Ø Грудень 2015 р. Турнір з футзалу до річниці Митрополита Андрея в залі Львівської Духовної семінарії Святого Духа між командами Львівської Семінарії, Українського Католицького Університету, Національного Університету «Львівська політехніка» та «Святий Юр» ЦНВ ім. Шептицького.

Ø Грудень 2015 р. Науково-дослідницька конференція «Роль Митрополита Андрея Шептицького у національному вихованні, освіті та становленні української державності», в ході якої заслухано 41 доповідь (52 доповідачі) учнів старших класів навчальних закладів м. Львова. Конференцію проведено на базі Класичної гімназії при ЛНУ імені Івана Франка.

Ø Січень 2016 р. Нарада з керівництвом Жовківської райради, райадміністрації та мерії з питання організації науково-дослідницької конференції «Роль Митрополита Андрея...» в навчальних закладах регіону.

Ø Лютий 2016 р. Нарада з керівництвом Старосамбірської райради, райадміністрації та мерії з питання організації науково-дослідницької конференції «Роль Митрополита Андрея...» в навчальних закладах регіону. Зустріч з педагогічним колективом та учнями шкіл с. Міженець та м. Добромиль.
 
Усі перераховані та багато інших заходів реалізовано Громадською Радою «Святий Юр» спільно з державними інституціями, освітніми закладами, громадськими організаціями.
 
Проведена в останній період робота (вшанування пам’яті А.Шептицького) є вдалим та плідним початком. То ж маємо сподівання, що уже невдовзі ця ініціатива буде ширитись усією Україною і на поселеннях, усюди, де замешкали українці.
 
Зенон Боровець
Доцент Національного університету «Львівська політехніка»

фото: weloveua.com