Тривають дискусії щодо майбутнього вигляду Собору Нотр-Дам
  • Птн, 06/03/2020 - 16:32

У Франції досі триває дискусія щодо того, як мають відбудувати собор Нотр-Дам, спалений майже рік тому. Головний архітектор відстоює відновлення його колишнього вигляду, тоді як уряд Макрона вибирає більш сучасний вигляд. Остаточне рішення мають прийняти до свят.

За словами головного архітектора паризького собору, який ще до пожежі відповідав за його оновлення, досі тривають підготовчі роботи, усувають пошкоджені елементи та риштування. Після цього процес відбудови перейде в критичну фазу. «Доведеться посилено бути посередником між тими, хто хоче зберегти автентичний вигляд цієї безцінної споруди, і тими, хто має намір модернізувати її. Спалений шпиль є також спірним елементом», – каже Філіп Вілньов.

Архітектор вказує, що навіть якщо французький парламент висловився за відновлення собору до його колишнього вигляду, існує сильний тиск з боку президента Макрона, який хотів би вписати «новий Нотр-Дам» в сучасну лінію Парижа, взаємодіючи з Центром Помпіду або пірамідою біля входу в Лувр. Сам архітектор відстоює відновлення колишньої пишності собору, не вводячи жодних модернізацій, окрім використання сучасних матеріалів. Оскільки президент Франції оголосив, що реконструкцію храму мають закінчити до Паризької Олімпіади 2024 р., рішення щодо його вигляду приймуть найближчими місяцями. Водночас Вілньов зазначає, що напевно ми ніколи не довідаємося, що насправді спричинило пожежу.