Троє святих, до кого Церква зверталась в часи епідемій
  • Втр, 24/03/2020 - 12:20

В час, коли нас з усіх боків засипають тонами страху і паніки, варто зробити розумну інформаційну блокаду, а замість перечитування сотої за день статті про зараження і смерті, знайти кілька додаткових хвилин на молитву.

Пропонуємо вам познайомитись із трьома святими, до яких Церква зверталась в часи тяжких хворіб та епідемій.

Святий Севастіан

Мабуть, найвідомішим заступником від епідемій є святий Севастіан. Після прийняття християнства в ІІІ столітті, Севастіан приєднався до римської армії, щоб допомогти іншим переслідуваним християнам. Крім того, йому вдалось таємно навернути багатьох солдатів.

Але як тільки діяльність Севастіана було виявлено, імператор Діоклетіан наказав стратити його. Севастіана прив’язали до стовпа, пронизали стрілами і залишили помирати. Проте, жінка-християнка помітила, що він дихає, взяла його додому та доглядала до повного одужання.

В історичних джерелах знаходимо записи, що жителі Рима (у 680 р.), Мілану (1575 р.) та Лісабону (1599 р.) славили св. Севастіана за захист віруючих від тяжких епідемій. До цього святого звертались завжди під час важких хворіб, а після недавньої спалаху коронавірусу Севастіан був одним із перших святих, до якого католики почали молитись.

Молитва до св. Севастіана:

«Святий мученику Севастіане, Ти був стійким до стріл смерті задля захисту Христової істини. Рани, які повинні були знищити твою віру, лише зміцнили її. Заступайся за тих, які страждають від наслідків хвороби. Нехай їхні душі й тіла отримають зцілення за твоїм святим заступництвом, через благодать і милість Христа. Амінь.»

Святий Рох

Ще один видатний заступник від епідемії - святий Рох. Після того, як його батьки-вельможі померли, Рох передав дядькові правління містом Монпельє (яке він успадкував від свого батька) та роздав усе своє багатство бідним.

Відправившись в Італію як паломник, Рох почав відвідувати різні міста, заражені чумою, чудовим способом виліковуючи людей хрестом. Куди б він не поїхав, страшна хвороба зникала і незабаром вся Італія славила Бога, який діяв через св. Роха. Зрештою він теж захворів, але був зцілений від хвороби, яка забирала більшість життів.

Після смерті Роха чуда не припинялись, засвідчивши його святість. З того часу Церква шанувала св. Роха. «У 1414 р. під час Констанцького Собору, - повідомляє католицька енциклопедія, - в цьому місті спалахнула чума, отці Собору закликали до спільних молитов та ходи на честь святого Роха, і чума негайно припинилася".

Багатовікова молитва до св. Роха:

«О святий Роху, покровителю хворих, змилуйся над тими, хто лежить на ліжку страждань. Твоя сила була такою великою, коли ти був у цьому світі, що знаком Хреста, багато хто зцілився від своїх хворіб. Тепер, коли ти на небі, твоя сила не менша. Передай Богові наші зітхання та сльози. І вимоли для нас те здоров'я, якого ми прагнемо. Через Христа, Господа нашого. Амінь.»

Свята Розалія

Серед жінок-заступниць від хворіб найвідоміша свята Розалія. Вона народилася в 12 ст., але про її святість стало відомо лише у 17 ст.

Згідно з переданням, Розалія народилася з нормандської родини, що походила від Карла Великого. Вона була дуже побожною і вирішила присвятити своє життя молитві та жертовності, оселившись в печері на горі Пеллегріно.

Через 500 років, коли чума напала на Палермо, св. Розалія з'явилася мисливцеві, якому вона сказала принести її кістки до сицилійського міста, пояснивши, де їх можна знайти. Мисливець дотримався вказівок Розалії і вірні люди Палермо тричі перенесли її останки по місту, після чого чума відійшла. Незабаром після цього св. Розалія стала покровителькою Палермо, а на місці, куди було покладено її останки, збудували храм.

Молитва до св. Розалії:

«Боже, Отче наш, милосердно поглянь на людей, що приходять до Тебе через заступництво святої Розалії, яка відвернулася від земних благ задля радості споглядання Твого обличчя, щоб нас Ти визволив від всякої шкоди тут на землі та одного дня прийняв у Царство Небесне. Свята Розаліє, сповіднице і діво, ми молимось до Бога за свої сім’ї та друзів. Завдяки твоїм потужним молитвам, ми можемо отримати здоров'я, життя і вічне спасіння. Амінь».