Туреччина: екуменічне богослужіння в Гроті Петра
  • Птн, 01/07/2016 - 11:07

Як і щороку, православні та католики зустрілися 29 червня в першій половині дня в Гроті Святого Петра в Антіохії, на південному сході Туреччини, для молитви.

Це стародавня каплиця в скелі, яка розташована на тому місці, де перші християни збиралися разом зі своїм єпископом святим Петром. В богослужінні взяли участь апостольський адміністратор Анатолії, єпископ Паоло Біццеті SJ, апостольський нунцій в Туреччині архієпископ Пол Рассел і представник православного патріарха Антіохії.

Починаючи з минулого року, після багатьох років реконструкції - Грот Петра знову відкритий для паломників. На жаль, як було відзначено місцевим настоятелем Доменіко Бертольі OFM Cap, через невизначену політичну ситуацію число християнських паломників до Грота святого - неухильно скорочується. У 2011 році це місце відвідало понад 80 тисяч паломників, натомість у минулому році - менше 10 тисяч чоловік.

Нагадуємо: За найдавнішими переказами, в цій печері апостол зібрав першу громаду учнів, і, як ми знаємо, саме в Антіохії їх вперше стали називати християнами. «Багатий древніми християнськими символами», за словами настоятеля, Грот Св. Петра «є важливим для всіх мешканців Антіохії, у тому числі і мусульманам: на свято Св. Петра вони приходять сюди за освяченими хлібом і водою, яку вважають чудодійною - її потім відносять хворим».