Туреччина: У підземному місті виявлена стародавня християнська церква
  • Нед, 31/01/2016 - 11:57

Найдавніша християнська церква виявлена в підземному місті в Каппадокії (Туреччина). Церква була виявлена під час земляних робіт під час будівництва житлового будинку в містечку Невшехір в центрі Анатолійського плато. Місцева влада вже заявила, що давня церква може стати одним з головних об'єктів поклоніння християнських паломників.

За словами міського голови Невшехір Хасана Унвера, стіни церкви прикрашені прекрасно збереженими фресками зі сценами Вознесіння і Страшного суду. «Наскільки нам відомо, подібні фрески невідомі в інших стародавніх церквах, - сказав Хасан Унвер. - Деякі вчені вже датують їх п'ятим століттям».

Стародавня церква, як виявилося, всього лише один з об'єктів в цілому підземному місті, будівлі якого були висічені древніми каменотесами в м'яких породах цієї місцевості, причому місто тісно межує із заповідною ділянкою в Каппадокії, оголошеною ЮНЕСКО об'єктом всесвітньої спадщини. Це підземне місто було виявлено в 2014 році, його вважають найбільшим містом світу того часу, а перше поселення на цьому місці виникло 5000 років тому. Виявлені також тунелі довжиною до 7 кілометрів.

Поки церква досліджена лише частково. На даний момент розкрите лише її склепіння, а загальна висота будівлі поки не відома. Археолог Алі Айдін повідомив, що роботи припинені до весни, щоб розписи не постраждали від зимової вологи. «Ми відкрили лише кілька розписів, - сказав археолог, - а решта відкриємо з часом. Фрески на фронтоні церкви зображують розп'яття Ісуса і його Вознесіння. Є також фрески із зображеннями апостолів, святих і пророків Мойсея та Іллі».