Турецькі християни відчувають себе громадянами «2-го сорту»
  • Пон, 14/10/2013 - 21:36

Християнська меншість Туреччини розчарована реформами прем'єр-міністра Реджепа Ердогана, пише DiePresse.com .

Очікування були високі, турецький уряд робив численні заяви про те, що новий пакет демократичних реформ значно покращить багато сфер життя, особливо це торкнеться свободи віросповідання. Серед християн Туреччини поширилася надія на те, що довгоочікувана рівність у правах з мусульманською громадою буде досягнута.

Але надії не виправдалися. Зокрема, православна семінарія на о.Халки, яка закрита вже більше 40 років, так і не була відкрита. Натомість Туреччина має намір отримати дозвіл на будівництво мечеті в Афінах і вирішити проблеми турецької меншини на півночі Греції.

Логіка мислення турецького прем'єра протікає в руслі турецьких націоналістів: він ставить права християн - громадян Туреччини в залежність від прав мусульманської меншини в Греції. Тобто права християн не розглядаються як самостійне демократичне право, але як частина поступок для турків-мусульман за кордоном.

Християни знову відчули себе громадянами «2- го сорту» в Туреччині. «Невже ми в'язні?» , - запитує вірменський журналіст Хайко Багдат на сторінках газети «Today's Zaman». Орхан Кемаль Тенгіз, правозахисник, який спеціалізується на захисті прав меншин, в тому ж виданні говорить, це правильно і добре, відстоювати права мусульман в Греції, «але не можна при цьому обмежувати в правах своїх громадян».

І все ж, на думку політолога з стамбульського університету Кадіра Хаса Дімітріоса Тріантафіллу, Ердоган в останні роки багато зробив для християн. Відмова відкрити семінарію на о.Халки, ймовірно, пов'язана з майбутніми виборами в 2014 р. Ердоган вирішив прислухатися до голосів консерваторів і націоналістів, оскільки їхня підтримка під час виборів для нього важливіша, ніж голоси християн, вважає політолог.

За матеріалами www.sedmitza.ru