Туризм і вода: захист нашого спільного майбутнього, - тема 33-го дня туризму
  • Суб, 13/07/2013 - 11:49

«Туризм і вода: захист нашого спільного майбутнього» – такою є тема 33-го Всесвітнього дня туризму, який буде відзначатись 27 вересня цього року.

Приєднуючись до цих відзначень, Папська Рада душпастирства мігрантів і подорожуючих оприлюднила Послання, підписане кардиналом Антоніо Марія Вельйо, Президентом згаданої Папської Ради, та секретарем, єпископом Йозефом Калатхіпарамбілом, заохочуючи до більшої уважності до сотвореного світу та, одночасно, закликаючи до відповідального й етичного вживання води, що є неоціненним даром, без якого немає життя.
Апостольська Столиця звертає особливу увагу на проблему доступу до питної води, адже в той час, коли кількість міжнародних туристів перевищила один мільярд і в багатьох туристичних структурах вода марнується, в той час, як місцевому населенню її невистачає, вже тепер кожен третій мешканець землі не має достатнього доступу до питної води. За оцінками, до 2030 року нестача води стане проблемою половини населення земної кулі.

Існує зв’язок між «екологічним, шанобливим і заслуговуючим на підтримку туризмом» та захистом водних ресурсів. «Туризм, – читаємо у Посланні, – буде приносити дійсну користь мірою того, як зможе бути відповідальним за збереження і використання водних ресурсів, зберігаючи в допустимих межах екологічний вплив на навколишнє середовище».

Папська Рада душпастирства мігрантів і подорожуючих застерігає усіх залучених у галузі туризму від бажання швидких та легких економічних прибутків, що часто пов’язане із забрудненням навколишнього середовища, та закликає до серйозної відповідальності в управлінні водними ресурсами, щоб цей сектор дійсно сприяв суспільному, екологічному, культурному й економічному зростові, уникаючи шкоди, нанесеної природним ресурсам. Тому політики, бізнесмени і туристи повинні змінити склад думок, приймаючи інший стиль життя, позначений поміркованістю та самодисципліною, щоб туристи переконались у тому, що їм «не все дозволено», навіть тоді, коли вони мають фінансові спроможності.

У Посланні з нагоди Всесвітнього дня туризму Папська Рада душпастирства мігрантів і подорожуючих пригадує, що захист сотвореного світу є «важливим питанням для Папи Франциска», який це підкреслив при численних нагодах, починаючи від Святої Меси, відслуженої 19 березня 2013 року з нагоди початку його понтифікату.

Пригадаємо, що Всесвітній день туризму був заснований 1979 року Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристичної організації при Організації Об’єднаних Націй. Офіційні відзначення Міжнародного дня туризму 2013 року відбудуться 27 вересня на Мальдівських островах. Державні й приватні учасники туристичного сектора обговорять з фахівцями стратегії, спрямовані на захист водних ресурсів.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va