Туризм як засіб для євангелізації
  • Суб, 12/07/2014 - 11:33

Як туризм може сприяти цілісному розвитку людини? – цим питанням задаються автори послання Папської ради у справах душпастирства емігрантів і подорожуючих на Всесвітній день туризму, який відбудеться 27 вересня 2014 р.

Для цього потрібні «збалансований прогрес» трьох складових індустрії туризму: економічної, соціальної і екологічної. Причому, під останньою розуміється як екологічний, так і культурний контекст. Туризм є одним з ключових факторів економічного розвитку, враховуючи, що він забезпечує від 7% до 8% робочих місць у світі і на нього припадає 30% світового експорту послуг. «Таким чином, туризм є одним з найбільш життєздатних і стійких варіантів щодо скорочення масштабів убогості у найбільш бідних районах» завдяки створенню робочих місць і розвиток інфраструктури, йдеться у посланні, опублікованому 11 липня 2014 р. у Ватикані. Важливо, однак, щоб економічні вигоди від туризму охоплювали усі верстви місцевого суспільства і відповідали етичним критеріям. «Ніхто не може будувати своє процвітання за рахунок інших», - написано у документі.

Зиск від туризму не може бути зведений лише до економіки. Існують і інші виміри, рівні економічним або ще більш важливі: культурне збагачення, можливість зустрічі, сприяння взаємоповазі і терпимості, співпраця між державними і приватними організаціями, зміцнення громадянського суспільства, покращення соціальних умов суспільства, стимул для стабільного економічного та соціального розвитку, а також сприяння професійному розвитку молоді.

Святий Престол вважає, що головну роль у розвитку туризму мають відіграти місцеві спільноти. Адже для туристів важливий не тільки красивий пейзаж або зручна інфраструктура, а й місцеві колорит і культура. Саме місцеві спільноти повинні відчувати покликання захищати свою природну і культурну спадщину. Християни, члени цих спільнот, мають бути здатними відобразити своє мистецтво, традиції, історію і моральні та духовні цінності, але, перш за все, віру.

Католицька Церква визнає потенціал індустрії туризму в багатьох частинах світу і створює прості, але ефективні проекти. Все більша кількість християнських асоціацій організовують туризм в менш розвинених напрямках або так званий «солідарний або волонтерський туризм», який дозволяє людям поєднати відпочинок з допомогою країнам, що розвиваються. Крім того, Церква допомагає у підготовці кадрів для туристичної сфери. Багато парафій в туристичних зонах пропонують літургійні, освітні та культурні заходи, з надією, що люди під час відпустки не забудуть про Бога. Ці пастирські пропозиції мають все більш важливе значення, особливо в період, коли розвивається так званий «емпіричний туризм», який прагне встановити зв'язки з місцевим населенням і дозволяє туристам відчути себе членами спільноти.

У посланні міститься заклик до священиків, ченців і мирян, які працюють над проектами в сфері туризму, не забувати, що їх головною метою має бути євангелізація.