Турки знищили чергову візантійську церкву
  • Втр, 17/05/2016 - 16:07

Стародавня візантійська церква Святої Софії у турецькому місці Трабазон (Трапезунд), яку турецьке влада перетворила у 2013 році в мечеть була дуже серйозно пошкоджена в ході адаптації до потреб відправляння мусульманського культу. Про це інформує агенція «Fides».

Вході цієї адаптації знищено візантійські фрески та мозаїки з ХІІІ століття. Також через спорудження розділових перегородок, які відділяють жінок від чоловіків шкоди завдано і самим стінам церкви.

Церква Святої Софії збудована візантійцями в 1250 році. Після османського завоювання церкву уже було перетворено на мечеть, проте у 1964 році турецький уряд перетворив її на музей після серйозної реставрації. Теперішній турецький уряд під впливом ідей нео-османства взявся до перетворення колишніх церков знову в мечеті. Серед них і церкву Святої Софії, хоча в цьому не було жодної потреби, оскільки мусульмани Трапезунду повністю забезпечені необхідним культовим простором. Останнім часом турецька влада докладає значних зусиль. Щоб стерти ознаки християнської присутності в азійській частини Туреччини.