У «Тюрмі на Лонцького» відбудеться панахида за жертв тоталітарних режимів
  • Птн, 28/12/2012 - 11:30

У суботу, 29 грудня, о 12.00 біля пам’ятного хреста на подвір’ї Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться панахида за жертвами тоталітарних режимів, приурочена до роковин ув’язнення отця Омеляна Ковча.
 

На панахиду, яка відбудеться під проводом єпископа Львівської архиєпархії владики Венедикта Алексійчука, прибудуть громадські діячі та представники Львівської обласної і міської влади.

 

Хресна дорога блаженного священномученика Омеляна Ковча розпочалася із арешту й ув’язнення у сумнозвісній тюрмі на Лонцького у Львові, де за нацистської окупації розташовувалася слідча в’язниця гестапо.

 

Священика греко-католицької церкви Омеляна Ковча, який сам будучи батьком 6 дітей, намагався рятувати євреїв від знищення, хрестячи їх та видаючи їм метрики, окупанти відправили до концтабору Майданек поблизу Любліна. У жахітті «фабрики смерті» отець Омелян Ковч таємно продовжував свою священицьку діяльність, допомагаючи представникам різних національностей гідно попрощатися із життям з Богом у серці.

 

«Тут ми всі рівні – поляки, євреї, українці, росіяни, латиші, естонці. З усіх присутніх я тут одинокий священик...Тут я бачу Бога, Який єдиний та однаковий для всіх, незалежно від релігійних відмінностей, що існують між нами. Можливо, наші Церкви різні, але в усіх них царює той же великий Всемогутній Бог. Коли я відправляю Службу Божу, всі вони разом моляться. Моляться різними мовами, але чи Бог не розуміє усіх мов? Вони вмирають по-різному, а я допомагаю їм переходити цей місток у вічність. Хіба це не благословення? Хіба це не є найвеличніший вінець, який Господь міг покласти на мою голову? Саме так! Дякую Богові тисячу разів на день за те, що Він послав мене сюди. Я не смію просити Його про щось більше. Не турбуйтеся про мене – радійте зі мною!», – писав Омелян Ковч рідним із концтабору.

 

Занедужавши на роповицю ноги (газову гангрену) у лютому 1944 р. отець Омелян Ковч потрапив до табірного шпиталю, де й помер, а його тіло було спалено в крематорії 25 березня 1944 р.

 

9 вересня 1999 р. Єврейська рада України надала Омелянові Ковчу звання «Праведник України». 27 червня 2001 р. у Львові папа Іван Павло II беатифікував Отця Омеляна Ковча під час Божественної Літургії у візантійському обряді. 24 квітня 2009 р. блаженний Омелян Ковч був проголошений покровителем пастирів Української греко-католицької церкви.

 

11 травня ц.р. у Перемишлянах на Львівщині, де до арешту служив отець Омелян Ковч, відкрили та освятили пам’ятник греко-католицькому священику, який в часи Голокосту рятував євреїв.

 

Джерело: ЗІК