У 2013 році фундація «Допомога Церкві в потребі» здійснила понад 5 тисяч проектів у 140 країнах світу
  • Срд, 16/07/2014 - 13:14

Нещодавно фундація папського права «Допомога Церкві в потребі» оприлюднила підсумки діяльності за 2013 рік. У звіті доброчинної організації йдеться про те, що жертводавці надали протягом минулого року понад 88 мільйонів євро. «Це справжнє чудо, беручи до уваги непростий економічний період. Завдяки великодушності численних жертводавців ми змогли дати позитивну відповідь на понад 5400 запитів про допомогу, які надійшли з усього світу», – прокоментувала цей факт Реґіна Лінч, керівник департаменту проектів фундації «Допомога Церкві в потребі».

Було здійснено різноманітні проекти у 140 кранах світу, насамперед там, де Церква зазнає переслідування чи очевидну дискримінацію. У звіті знаходимо інформацію про те, що понад 4 мільйони євро допомоги отримали Церкви в Україні. Понад третина пожертв була скерована на Близький Схід та до Китаю, Пакистану, Куби й Судану. «Однак, існує багато місць, де християни змушені приховуватися, в яких контролюється кожен їхній рух, де Церква не може отримувати економічної підтримки з-за кордону, чи навіть не має права на існування», – додала пані Лінч.

У загальносвітовому вимірі найбільша частина пожертв – понад 37 відсотків, була призначена на проекти будівництва храмів та інших структур, коло 18% – це намірення на Святі Меси, 12 % призначено на богословський вишкіл, понад 10 % – на катехитичні проекти. Крім того, пожертви призначаються на забезпечення транспортних потреб, біблійний апостолят, допомога у випадку надзвичайного стану, апостолят через засоби суспільної комунікації.

Вдвічі, порівняно з 2012 роком, зросла кількість коштів, виділених на надавання екстреної допомоги, що пов’язане із зростанням кількості біженців внаслідок конфлікту в Сирії. «Нашим пріоритетом в близькосхідному регіоні є понад 2,5 мільйони сирійських біженців та понад 7 мільйонів внутрішніх переселенців», – пояснив о. Анджей Галемба, відповідальний за проекти Близького Сходу. Від початку сирійської кризи «Допомога Церкві в потребі» перерахувала понад 3,5 мільйони євро на проекти на користь біженців та переселенців. Минулий рік виявився непростим і для Єгипту, де відбулися напади на християнські місця культу, отож, спрямовано пожертви для допомоги постраждалим та на відбудову приміщень.

Протягом 2013 року найбільшу кількість допомоги отримала Африка, куди було спрямовано приблизно 32 % всіх пожертв, які отримала фундація «Допомога Церкві в потребі». Це – споруджена семінарії в Південному Судані, допомога постраждалим внаслідок конфліктів у Центральноафриканській республіці, придбання транспортних засобів для душпастирських потреб. Допомога християнам Нігерії значною мірою стосувалася підтримки формування, на що було виділено понад 1200 стипендій для здобування освіти душпастирів та вишколу катехитів. Загалом, майже 11 тисяч семінаристів у всьому світі навчаються завдяки підтримці цієї організації.

Країною, яка отримала найбільше пожертв, є Індія, на підтримку проектів Церкви в якій перераховано понад 4 мільйони 260 тисяч євро, а далі у списку – Україна (4 187 тисяч євро), Бразилія (понад три мільйони), та Демократична Республіка Конго (понад 2,5 мільйони).

Варто згадати, що минулий рік був також роком проведення Всесвітнього Дня Молоді в Бразилії. Завдяки підтримці фундації «Допомога Церкві в потребі» в цьому молодіжному форумі під проводом Папи Франциска змогли взяти участь понад 100 юнаків і дівчат з Іраку, Пакистану, Бангладешу та Єгипту. Крім того, було профінансовано видання деяких перекладів молодіжного катехизму «Youcat» та подаровано молоді бразилійських дієцезій мільйон примірників португальською мовою.

«Допомога Церкві в потребі» – це фундація папського права, заснована 1947 року о. Веренфрідом ван Страатеном. Вона займається здійсненням проектів для підтримки душпастирської діяльності в тих місцях, де Церква зазнає переслідувань чи позбавлена засобів для здійснення своєї місяці. У 17 країнах, де розташовані національні представництва фундації, в 2013 було зібрано понад 88 мільйонів євро, завдяки чому здійснено 5420 проектів у 140 країнах світу.