У 2017 році насильницькою смертю загинули 23 особи, задіяні в душпастирстві
  • Чтв, 28/12/2017 - 19:41

Інформагентство Папських місійних установ «Fides» наприкінці року запрошує згадати про тих працівників на Христовій ниві, які протягом року загинули насильницькою смертю. Перелік 2017 року нараховує 23 осіб, між якими 13 священиків, чернець, черниця та 8 мирян.

Відповідно до континентального розподілу, вже восьмий рік поспіль сумну лідерську позицію займає Америка, де протягом року були вбиті 11 душпастирів – 8 священиків, чернець та 2 мирян. Наступну сходинку займає Африка, де загинули 4 священики, черниця та 5 мирян, а замикає перелік Азія (1 священик і 1 мирянин). Згідно із даними, опрацьованими «Fides», від 2000 до 2016 року були вбиті 424 католицькі душпастирі та місіонери, між якими 5 єпископів.

Запропонований перелік включає не лише місіонерів у вузькому значенні того слова, але реєструє всіх душпастирських співробітників, що загинули насильницькою смертю. Не завжди мова йде про вбитих «з ненависті до віри», але й про пограбування чи розбійні напади, які закінчилися трагедіями, часто скоювані в контекстах крайньої нужди і морального занепаду, в яких бракує пошани до людського життя й де згадані особи, не зважаючи на різні небезпеки, залишаються поруч зі своїми вірними.

Якщо приглянутися детальніше до згаданого переліку, то у Мексиці були вбиті о. Хокін Енрандес Сіфуентес, що пропав безвісті 3 січня, віднайдений мертвим кілька днів пізніше, о. Феліпе Альтамерано, вбитий 26 березня під час пограбування, о. Луїз Вілья, що загинув 5 липня під час нападу злочинців на парафію, а 3 серпня перестало битися серце о. Хосе Мачорро, пораненого ножем наприкінці Святої Меси, яку він служив 15 травня.

У Болівії 24 січня під час пограбування була вбита польська волонтерка Гелена Кмєць, а у Венесуелі 10 квітня знайдено мертвим францисканця Дієґо Бедойя, що загинув у схожому контексті. Двоє священиків – Діомер Чаваррія Перес та Абелардо Муньос Санчес – були вбиті 27 липня та 3 жовтня в Колумбії. Вранці, 24 серпня, в Бразилії на плебанії був знайдений вбитим о. Педро Базерра, а 21 грудня під час пограбування загинув о. Джозеф Сімолі на Гаїті. Крім того, у Аргентині 23 серпня був убитий парафіяльний співробітник Рікардо Луна.

Як вже було згадано, 10 співробітників Христового виноградника були вбиті в Африці. У Південному Судані 22 січня разом з кількома вірними в каплиці був убитий катехит Ліно. На Мадагаскарі в неділю, 23 квітня, злодії під час нападу на монастир відібрали життя у капуцина о. Лусієна Нджіви, а 11 травня в Бурунді від отриманих поранень помер о. Адольф Нтагондерей, два тижні після визволення від викрадачів. Троє мирян-катехитів загинули з рук угруповання «Boko Haram» в Нігерії, там же 18 березня був вбитий парафіяльний співробітник Джордж Омонді, а 1 вересня – викрадений та вбитий о. Сіріякус Онукво. У Кенії 22 жовтня були вбиті священик Еванс Одуор та черниця Рудавікі Камундія.

Джерелом трагічних новин з Азії стали Філіппіни. Там 4 грудня був убитий о. Марселіто Паес, а 20 серпня, по дорозі на літургію, катехит Домінґо Едо.

Як зазначають автори рапорту, стурбованість викликає також явище викрадень священиків та богопосвячених осіб, деякі з яких закінчилися трагічно, в інших полонених було визволено, а про ще інших досі немає жодної звістки. Зокрема, 8 лютого в Малі була викрадена колумбійська місіонерка с. Ґлорія; у липні місцеве угруповання Аль-Каїди поширило відео, на якому показали черницю разом з 5 іншими заручниками. Про її долю досі нічого невідомо. Схожа ситуація із шістьма черницями Згромадження Євхаристійного Христового Серця, викрадених 13 листопада в Нігерії, про яких Папа Франциск згадував у своїх передріздвяних закликах. Немає жодної звістки про долю італійського єзуїта о. Паоло Даль’Ольйо, викраденого в Сирії ще у липні 2013 року.

Вісімнадцять місяців у полоні провів нещодавно звільнений індійський салезіянин о. Том Ужуннаїл, викрадений у березні 2016 року в Ємені, а о. Терезіо Сокануб, викрадений 23 травня, провів 117 днів у полоні в терористичного угруповання «Майте». Від 12 до 17 жовтня тривав полон італійського місіонера Мауріціо Паллу в Нігерії.