У 2019 році в Європі зросла християнофобія
  • Чтв, 16/01/2020 - 11:36

У 2019 році в Європі зафіксували щонайменше 3000 актів вандалізму, спрямованих проти різних християнських об’єктів: церков, шкіл, кладовищ та пам’яток. Ескалація атак відбулася у Франції, але кількість нападів також зросла у Німеччині, Бельгії та Ірландії, йдеться у доповіді американського Інституту Гейтстоун. Вона підтвердила сумну реальність, яку раніше оприлюднила Обсерваторія антихристиянської нетерпимості та дискримінації в Європі та французька Обсерваторія Християнофобії.

Кількість актів нетерпимості збільшилась у Франції та Німеччині пропорційно збільшенню хвилі імміграції з мусульманського світу. Однак засоби масової інформації не надають інформацію про винуватців та країну їхнього походження. Також немає детальних даних, що дали б можливість приписати конкретні напади групам, пов’язаним з течією антихристиянського ісламу або джихадистами. В Іспанії основними винуватцями нападів на церкви та хрести були здебільшого анархісти, радикальні феміністки та екстремісти з крайнього правого угрупування.

У доповіді також перераховано чотири причини нападів. Перший – це звичайний вандалізм, який не має чіткої антирелігійної мотивації, але є також акти осквернення предметів та сакральної символіки. Економічні мотиви – ще одна причина. Злодії крадуть дзвони, металеві предмети культу та елементи електроустановки. У Великій Британії половину церковних крадіжок з метою пограбування організували банди, використовуючи безпілотники та детальні онлайн-карти, а також системи із зазначенням місця знаходження шуканих предметів. Третій мотив – політичні причини, які в основному вражають католиків з боку радикальних феміністок та прихильників світської держави. Існує також релігійний мотив, який вказує на відкриту готовність проявляти зневагу до віруючих.