У 59-й конференції католицьких капеланів у Берліні взяли участь українські душпастирі
  • Пон, 27/10/2014 - 15:09

«Чи зроблені висновки?» - під цим гаслом з 20 до 24 жовтня 2014 року у Берліні відбувалася конференція католицьких капеланів та пасторальних референтів.

На запрошення військового капеланства Німеччини українські капелани: єпископ Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України, та о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, взяли участь у спільній конференції капеланів у Берліні.

5-денний захід на чолі з військовим єпископом д-ром Ф.Й. Овербеком передбачав крім духовних та культурних заходів окрему програму засідань, на якій про розвиток українського військового капеланства доповів о. Любомир Яворський.

«Перебуваючи тут, у Берліні, та представляючи українське військове капеланство в європейській спільноті, ми відчуваємо неабияку підтримку. Відкритість до нових викликів та готовність до співпраці надихає нас якомога краще працювати задля розвитку нашої спільної справи. Як кажуть, чужого горя не буває, - ці слова підтверджуються тут під час конференції, де ми обговорюємо різні соціальні аспекти допомоги в руслі енцикліки «Evangelii Gaudium» Папи Франциска. Ідеться про допомогу як капеланській службі, так і тим, на кого вона безпосередньо спрямована. В Україні це військовослужбовці, що служать і служили в зоні АТО, а також їхні родини», - підкреслив владика Михаїл.

«Ми маємо військового капелана о. Петра Станька, який захищає докторську дисертацію у Німеччині та вже скоро приступить до служіння при німецькому капеланстві, будучи відповідальним за зв’язки з Україною, - каже владика Михаїл. – Нам дуже важливий цей крок в напрямку розвитку українського військового душпастирства силами цілої європейської спільноти, чільне місце в якій посідає Німеччина», - додає військовий єпископ.

За словами владики Михаїла (Колтуна), німецьке військове капеланство в особі єпископа та його помічників, високо оцінює діяльність України на шляху до державного впровадження інституту військового духовенства, як також відзначили практичну діяльність священиків, що допомагають військовослужбовцям у зоні АТО.