У Барселоні відбулося урочисте проголошення української персональної парафії
  • Срд, 21/05/2014 - 14:26

У Барселоні (Іспанія) 16-17 травня 2014 р. в житті громади УГКЦ відбулося одразу три урочисті події. Згідно декрету Архієпископа Барселони Кардинала Луіза Сістака тут відбулося урочисте проголошення української персональної парафії, парохом якої іменовано о. Сергія Знака із клиру Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ. Також, у цих днях Апостольський візитатор Преосвященний владика Діонісій рукоположив українського семінариста Юрія Стасюка в сан диякона.

У п’ятницю, 16-го травня 2014 р. о 19-ій годині, у храмі св. Моніки у Барселоні (Іспанія), під час Вечірні Преосвященний владика Діонісій поставив в сан піддиякона Юрія Стасюка, студента Соборної Барселонської Семінарії, приналежного до Тернопільської Архиєпархії УГКЦ.

З Архиєреєм співслужили о. Сергій Знак, парох новопроголошеної персональної парафії св. свщ. Йосафата для українців в Барселоні, що діє при храмі св. Моніки, Монс. Йосиф Марія Туруль (Mn. Josep M. Turull), Ректор Соборної Барселонської Семінарії, та о. Йосиф Сера, духівник Семінарії. В богослужінні взяли також участь професори і семінаристи Барселонської Семінарії, серед яких і українські семінаристи. Із Рима прибули семінаристи із Українського Папського Інституту св. Покрови, які свого часу навчалися разом із піддияконом Юрієм в Тернопільській вищій духовній семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого.  Прибули і батьки піддиякона Юрія, Анна і Ярослав Стасюки, які мешкають у с. Соснівка, Червоноградського району, Львівської області.

Наступного дня, о год. 18-ій, під час Божественної Літургії Владика Діонісій рукоположив піддиякона Юрія в сан диякона. На початку Літургії Монс. Йосиф Марія Туруль (Mn. Josep M. Turull) прочитав декрет Архієпископа Барселони Кардинала Луіза Сістака про створення Української персональної Парафії та декрет про іменування о. Сергія Знака першим її парохом. З Архиєреєм також співслужили ієромонах Юрій Сивик, ЧНІ, та о. Володимир Калабішка.

Під час проповіді Владика Діонісій на каталунській мові привітав прибулих місцевих гостей, зокрема присутніх друзів диякона Юрія. «Диякон призначається для служіння громаді. І сам Ісус Христос є між нами як той, що служить  (Лк 22,27).  Він прийшов, щоб послужити і віддати своє життя як викуп за багатьох. І християн пізнаємо по  мірі їх любові,  по мірі їх служіння. Тому усе християнське життя ­ по своїй мірі - це дияконія», - зазначив Владика Діонісій.

Також, Апостольський Візитатор висловив радість та подяку за створення української  персональної парафії і призначення о. Сергія Знака першим її парохом: «Дякую передусім Кардиналові Луізові Сістак та Mонс. Йосифові Туруль за те, що прийняли українських семінаристів і за їх виховання. Дякую за те, що ви віддали на постійне користування для громади УГКЦ церкву св. Моніки. Ось маємо перші плоди цієї праці! Дякую усім, що в будь-­який спосіб спричинилися до цього нинішнього свята. Вітаю усіх наставників і семінаристів та всіх друзів з нашої братньої Церкви. Ми маємо інший обряд, але віра, Хрещення та Христос той самий».

Після цього Апостольський Візитатор звернувся до присутніх в українській мові: «Сьогодні пригадую про перші трудності наших спільнот у Барселоні, але через терня ми доходимо до зірок. Зараз маємо дві українські греко-католицькі спільноти у Барселоні. Одна, що є при храмі Отців Редемптористів на вул. Балмес і новопроголошена персональна парафія при, що є при цьому храмі св. Моніки. Даний храм і просторі прилеглі приміщення Барселонська Архідієцезія віддала на виключне користування українській спільноті і за це ми висловлюємо їм щиру подяку».

Слід відзначити, що Барселона є другим містом після Мадриду за числом скупчення українських іммігрантів в Іспанії.

Джерело: http://www.chiesaucraina.it