У бельгійському дитсадку виявили ознаки ісламістської радикалізації серед вихованців
  • Срд, 23/08/2017 - 16:31

Пропаганді радикального ісламу в Бельгії піддаються вихованці так званих материнських шкіл - навчально-виховних установ, куди приймаються діти у віці від двох до шести років.

Про це повідомляє «Сибирская католическая газета» з посиланням на газету Het Laatste Nieuws, яка посилається на внутрішню доповідь «материнської школи» Renaix в Східній Фландрії, «проблемна поведінки» окремих малолітніх вихованців проявляється в цьому навчально-виховному закладі в читанні ними сур з Корану на перервах, відмову подавати руку і відсутності по п'ятницях з «релігійних причин».

Однак, зазначає видання, найбільше занепокоєння викликає те, що деякі діти з мусульманських сімей погрожують смертю «невірним», називають «свинями» інших дітей і показують їм жести, що імітують перерізання горла.

У так звану мережу експертів з ісламу Netwerk Islamexperten, спеціально створену в 2016 році для розробки рішень з протидії радикалізації серед учнів шкіл в бельгійській Фландрії, вже заведені близько 500 досьє-скарг.

Як говориться в спеціальній доповіді, підготовленій раніше експертами центру аналізу загроз при МВС королівства (OCAM), радикальний іслам активно проповідується в Бельгії, де «все більша кількість мечетей та ісламських центрів знаходяться під впливом ваххабізму (прихильники ваххабізму характеризуються радикалізмом і нетерпимим ставленням до мусульман, які дотримується інших напрямків ісламу), який є місіонерським інструментом салафітів».

За даними місцевих ЗМІ, в Бельгії ідеї ваххабізму активно пропагуються в мечетях Брюсселя, Антверпена, Вилворде і Мехелена.

Федеральний уряд Бельгії, який оплачує діяльність священнослужителів дозволених в королівстві конфесій, раніше виділив 3,3 мільйона євро на зарплату імамам. які вперше приступають до обов'язків.

Влада розраховує, що підтримка припливу нового покоління ісламських священнослужителів сприятиме поширенню «інтегрованого» ісламу і, таким чином, запобігатиме радикалізації мусульманської молоді.

За інформацією ряду ЗМІ, в порядку 30 з близько 80 вже діючих на території Бельгії мечетей проповідується радикальний іслам і ваххабитское мислення. Бельгійська влада раніше оголосила, що в рамках боротьби з тероризмом і радикалізмом вони посилять контроль за мечетями з метою виявлення та припинення діяльності «проповідників ненависті» аж до закриття храмів, де ведуться радикальні проповіді.

Раніше телерадіокомпанія RTL з посиланням на дані МВС Бельгії повідомляла, що за станом на 2017 рік близько 19 тисяч чоловік внесені до бази даних поліції про осіб, підозрюваних у зв'язках з терористами, що в 10 разів перевищує показник 2010 року. З вказаної кількості понад 2,2 тисячі осіб розглядаються в якості особистостей, які зазнали радикалізації і потенційно готових до здійснення актів агресії.

Бельгія займає перше місце серед країн-членів Євросоюзу по співвідношенню числа ісламістів, які вирушили воювати в Сирії, до населення королівства, яке налічує трохи більше 11 мільйонів чоловік.