У березні у Києві УГКЦ урочисто вшановуватиме пам’ять блаженного священномученика Омеляна Ковча
  • Птн, 22/03/2019 - 17:12

У 2019 році припадає кілька знаменних дат, пов’язаних з життєвим подвигом блаженного священномученика Омеляна Ковча, відомого як «Парох Майданека»: 25 березня виповнюється 75 років з дня його мученицької смерті, 20 серпня – 135 років з дня народження, а 24 квітня – 10 років від проголошення блаженного Покровителем душпастирів УГКЦ.

У зв’язку з цим минулорічний Синод Єпископів УГКЦ прийняв постанову про відзначення пам’яті великого свідка віри і мученика любові – блаженного Омеляна Ковча на загальноцерковному рівні. Рівно ж Верховна Рада України у своїй постанові №2654 від 18.12.2018 року включила вшанування життєвого подвигу блаженного Омеляна Ковча в перелік пам’ятних дат і ювілеїв 2019 року та рекомендувала Кабінетові міністрів України та місцевим органам державної влади забезпечити відзначення цих дат також на державному рівні.

В рамках церковного відзначення згаданих ювілейних пам’ятних дат, у неділю, 24 березня, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового буде відслужено Архиєрейську Літургію, яку очолить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.  

Відтак у середу, 27 березня, об 11.00 в Київському Будинку офіцерів почнеться Урочистий міжконфесійний семінар, організований організований Департаментом військового капеланства УГКЦ у співпраці з Міністерством оборони України та Комітетом вшанування пам’яті бл. Омеляна Ковча. В рамках семінару, окрім доповідей і виступів запрошених гостей і експертів, передбачено перегляд фільму «Парох Майданека». Фільм висвітлює подвижницьке служіння отця Омеляна потребуючим людям, незалежно від їхньої конфесійної приналежності, останнім етапом якого став нацистський концентраційний табір в Майданеку (Польща), де блаженний Омелян і загинув мученицькою смертю. На закінчення семінару капелани відслужать Панахиду за загиблими на Сході України воїнами в Залі пам’яті Міністерства оборони.

Ввечері, 27 березня, о 19.00 в Національній опері України ім. Тараса Шевченка відбудеться урочиста Церемонія вручення відзнак Блаженного священномученика Омеляна Ковча цьогорічним Лауреатам. Захід організовує Комітет з вшанування Блаженного Омеляна Ковча, який діє під патронатом Глави УГКЦ. Очолює Комітет Іван Васюник. Цьогорічними Лауреатами Відзнаки блаженного Омеляна Ковча стали 4 українські військові капелани, представники різних Церков і релігійних спільнот, за їхній видатний гуманітарний внесок. В рамках Церемонії вручення відзнак відбудеться прем’єра мистецького проекту “Божий агнець” від Сестер Тельнюк.

Ввечері, 31 березня, після вечірніх богослужінь, семінаристи Київської Трьохсвятительської семінарії запрошують на вечір пам’яті, присвячений блаженному Омелянові, який відбудеться в Патріаршому соборі у Києві.

Оргкомітет вшанування пам’яті блаж. свщмч Омеляна Ковча