У Білорусі планується проведення першого конгресу «pro life»
  • Птн, 31/03/2017 - 12:46

У Білорусі планується проведення першого конгресу на захист життя (pro life).

Передбачувана дата проведення форуму — кінець 2018 року. Консультації з цього приводу ведуться з митрополитом Мінсько-Могилівським Тадеушем Кондрусевичем та Радою у справах сім'ї Конференції католицьких єпископів Білорусі, розповів в інтерв'ю Радіо Ватикану голова Благодійного фонду «Відкриті серця» Владислав Волохович.

«На конгресі, який ми плануємо провести в Мінську, хочеться підняти такі актуальні проблеми, які широко присутні в житті європейського суспільства, але ще не зовсім прийшли до нас. Маються на увазі загрози гендерної ідеології, про яку в Білорусії трохи чутно, і яка поширюється в інших країнах Європи, знищуючи сім'ї, шлюби, образ Божий в людині. Людина була задумана, як чоловік і жінка, а нам тут раптом пропонують на вибір п'ять або шість гендерних варіантів», — зазначив Владислав Волохович.

Іншою важливою темою, яка буде піднята на форумі, стане негативний вплив на білоруське суспільство діяльності деяких міжнародних організацій, таких як Всесвітня організація охорони здоров'я ООН, Фонду ООН в області народонаселення, які просувають контрацепцію і аборти. «Ми хочемо розкрити механізми дії цих організацій і показати, що якщо Республіка Білорусь, дійсно, хоче бути незалежною, вона в першу чергу повинна бути незалежною від тих міжнародних лобі, які просувають дуже небезпечні речі — антихристиянські, антисімейні, що фінансуються найбагатшими людьми на планеті, наприклад такими як Джордж Сорос, Білл Гейтс та іншими. Щоб залишилася тільки наша територія, але без людей», — вважає голова «Відкритих сердець».

Члени фонду «Відкриті серця» регулярно відвідують відділення невідкладної гінекології, так звані «абортарії», де моляться і проводять консультації з жінками, які звертаються в ці структури. За повідомленням Владислава Волоховича, були випадки, коли жінки за годину до запланованого аборту вирішувалися зберегти життя своїй дитині. «Таких випадків у нас вже 124, і я вірю, що насправді їх більше, так як з нас беруть приклад інші «pro life»-організації, засновані не тільки католиками, але і православними. Завдяки зусиллям цих організацій в Білорусі в 2014 році нарешті ввели обов'язкове перед-абортное консультування. В законі про охорону здоров'я була зроблена поправка, згідно з якою кожна жінка перед абортом повинна отримати кваліфіковану психологічну допомогу», — сказав він.

Глава «Відкритих сердець» вважає, що завдяки цій ініціативі в 2016 році в республіці вдалося зберегти життя близько 2-3 тисячам дітей. Крім того лікарі отримали право на відмову від допомоги у здійсненні аборту, посилаючись на свободу совісті. Коли готувалися поправки в цей закон, фонд виконав багато роботи, звертаючись до конкретних депутатів і профільних міністерств.

Благодійний фонд «Відкриті серця» був зареєстрований в 2009 році. На сьогоднішній день він налічує близько 70 активних волонтерів, які діють у всіх католицьких дієцезіях Білорусі. Крім роботи у відділеннях невідкладної гінекології та звернень до влади, активісти цієї організації виступають в якості радників сімейного життя при парафіях, готують майбутні подружжя, проводять в державних навчальних закладах і католицьких структурах виставки, на яких за останні два роки побувало більше двадцяти тисяч осіб.