У Білорусі проходить Євхаристійний конгрес
  • Суб, 28/05/2016 - 22:16

У Гродно проходив Національний Євхаристійний конгресс - подія значуща і знакова.

Конференції, дискусії, концерти. Єпископи, священики, вчені, журналісти, письменники, молодь. Здавалося, що й трьох днів мало, щоб вмістити всі пункти програми, але, насичена молитвою, доба ніби разтягнулася більш ніж на 24 години. Головне в них - Євхаристія, нагадав єпископ Гродненської єпархії Йосип Станєвскі.

"Євхаристія - це любов, це милосердя, це наша вдячність Богу. Як вчить папа Франциск, це можливість доторкнутися долонь Ісуса Христа, долонь іншої людини. А привід - це 25-річчя відродження церковних структур, щоб ми могли за ці 25 років подякувати, але також і визначити які напрямки нашої діяльності, реалізації Божого милосердя в нашому народі і країні, щоб була присутність Ісуса Христа в храмі, в серці людини і в суспільстві", - зазначив в інтерв'ю Білоруській редакції Ватиканського радіо ієрарх.

Національний конгрес об'єднав не лише різні форми спілкування, а й відразу кілька важливих річниць: 25-річчя відродження церковних структур в країні і 25-річчя заснування Гродненської єпархії. Історія і сучасність - це і випробування, і  милосердя Боже разом, вважає архієпископ Тадеуш Кондрусевич, Митрополит Мінсько-Могилевський. Це той безцінний дар, який не можна сьогодні втратити, його треба тільки множити. Незважаючи на те, що багато зроблено, зупинятися не можна, а конгресс - якраз те місце, де єпископат може "звірити годинники".

"Напевно треба розвивати душпастирство сімей, молоді, покликання, оскільки семінарії є, а покликань не так багато. Також потрібно більше працювати з інтелігенцією, цього не вистачає сьогодні. Також відносини з Білоруською Православною Церквою хороші, але в світлі зустрічі Папи з Патріархом Кирилом ми бачимо нові перспективи. Потрібно розвивати мас-медіа, так як без них Католицька Церква не матиме відповідного голосу. Через ЗМІ люди, ті хто не ходить до Церкви, чують про нас, читають. Церква в Білорусії - частина Світової, тому потрібно розвивати відносини з іншими єпископськими конференціями. Вчитися від інших потрібно, а також і нести свій досвід", - вважає архієпископ Тадеуш Кондрусевич, голова Конференції єпископів Білорусі.

Особливим гостем форуму став папський легат, кардинал Зенон Грохолевський, префект на пенсії Конгрегації католицької освіти. Конгрес об'єднав не один майданчик в місті, якщо презентація книг і доповіді звучали в залі семінарії, то спів церковних хорів звучатиме в міському Будинку культури.

Національний Євхаристійний конгрес, поділився один з його організаторів о. Антоній Гремза, замислювався як науково-теологічний форум. А став ще й справжнім святом. "Переживаємо Рік Милосердя і в цьому контексті ми навчаємося бути милосердними. Також і девіз конгресу звучить "Євхаристія - школа милосердя". Ми вчимося бути милосердними до інших людей, це нас зобов'язує до того, щоб ми могли бути свідками милосердя в повсякденному житті і будувати милосердя не на словах, а нашими вчинками. Адже Євхаристія - це щось реальне, дійсне , - підкреслив священик.

Національний Євхаристійний конгрес в Гродно став першим у своєму роді. Але, можливо, його проведення увійде в традицію. Кульмінацією форуму стане процесія, яка в торжество Пресвятого Тіла і Крові Христа пройде вулицями міста. Саме вона стане найяскравішим свідченням того, що Христос серед нас.