У Болівії погрожують виселити усіх єпископів-іноземців
  • Срд, 26/11/2014 - 00:23

Велике занепокоєння Церкви Болівії викликало прагнення глави Палати депутатів парламенту Болівії Марселя Ельї, щоб усі єпископи цієї країни були болівійцями.

Така заява політика була безпосередньою реакцією на виступ секретаря єпископату цієї країни, італійського єпископа Евґенія Скарпелліні, що пролунав днем раніше. Він піддав критиці нещодавній урядовий указ усім роботодавцям виплатити додаткову премію працівникам в розмірі двох пенсій.

Шістдесятирічний єрарх родом із Північної Італії вказав, що таке розпорядження є важливою економічною загрозою для суспільної діяльності, яку провадить Церква. Таких видів діяльності є понад 2 тисячі, і в них працює понад 60 тисяч осіб. На думку єпископа, ці інституції будуть змушені або обмежити надавання допомоги найбільш потребуючим, або значно зменшити свою зайнятість.

«Ми б хотіли перейти до офіційного діалогу з урядом у справі двох додаткових пенсій, а також на інші теми, що нас непокоять і стосуються життя нашого суспільства», – наголосив єпископ Скарпелліні. Він звернув увагу на те, що турбота про сиріт, про покинутих чи неповносправних є завданням держави, яка отримала такий мандат від суспільства. «Церква і інші інституції займаються цим як субститути, оскільки держава не дає собі раду», – зазначив секретар болівійського єпископату.

У відповідь на це Марсело Ельйо сказав: «Як громадянин Болівії, а також як той, кого обрали до парламенту, я вимагав би від Католицької Церкви, щоб усі єпископи на болівійській території були громадянами цієї країни, були болівійцями. Ніде в цій країні не повинно бути жодного єпископа-іноземця».