У Бразилії 200 000 вірних вшанували Матір Божу Покровительку Моряків
  • Пон, 10/02/2020 - 13:53

200 тис. бразильців взяли участь у щорічній ході з фігурою Матері Божої Покровительки Моряків у Порту-Алегрі. У Бразилії Її культ розвинувся з часу португальської колонізації. Цими днями традиційні ходи пройшли вулицями кількох сотень портів уздовж узбережжя Атлантичного океану. Найчисленніша відбулася в Порту-Алегрі, столиці штату Ріу-Гранді-ду-Сул. Раніше фігура Матері Божої пливла річкою Гуайба. Останніми роками з огляду на безпеку паломників процесія йде головною алеєю, що веде до святилища.

Архиєпископ Хайме Шпенглер зазначив, що якщо ми хочемо подивитися на цей феномен, роздумуючи над мотивами, які залучають десятки тисяч людей до молитви та ходи в обтяжливій процесії в спекотний день, то культ Матері Божої Покровительки Моряків є однією з найбільших релігійних подій в Порту-Алегрі.

Віруючі різного походження супроводжують довгу процесію. Деякі роблять це через традицію, інші – з побожності, а ще дехто – з цікавості. Паломники моляться, співають пісні та йдуть в абсолютній тиші. Багато осіб йшли босоніж по розтопленому від спеки асфальту в знак покаяння чи покірного прохання до Матері Ісуса.

Зовнішні спостерігачі не можуть зрозуміти того, що відбувається в Порту-Алегрі. Критиків не бракує, є прояви нетерпимості чи релігійного синкретизму. Однак залишається запитання: чому ця фігура жінки притягує стільки осіб? Архиєпископ Хайме Шпенглер відповів на це запитання: «Своїм материнством Марія показує, що покора і ніжність, прохання і подяка – це не чесноти слабких, а сильних».