У Брунеї заборонили Різдво
  • Чтв, 24/12/2015 - 00:16

Потрапити за ґрати на 5 років ризикують ті, хто наважиться публічно святкувати Різдво в Брунеї. Сувору заборону на християнське свято наклав султан Брунею, один з найбагатших правителів на Землі - Хассанал Болкіях.

Це пов'язано з поступовим переходом країни на закони шаріату, про що було оголошено в минулому році.

Правозахисна організація Human Rights Watch засудила таке рішення влади Брунею.

9% цієї півмільйонної країни є християнами, переважно протестантами. Тепер вони змушені відзначати свято в закритих громадах, попередньо повідомляючи про це владу.

Такі заходи мають мету попередити навернення мусульман в християнську віру. «Християнські символи, такі, як хрест, запалені свічки, вбрана ялинка - суперечать ісламу», - цитує місцева газета мусульманських муфтіїв.

Цікаво, що султан Хассанал Болкіях володіє мережами готелів, таких наприклад, як Beverly Hills Hotel, у багатьох країнах Західної Європи та США. Так от, у них до Різдва підготувалися як слід, прикрасивши будівлі всередині і зовні. У деяких з них для гостей розробили спеціальне різдвяне меню.

Багато хто з жителів Брунею, в тому числі і мусульман, обурені забороною святкування Різдва. У соцмережах почали протестний рух проти заборони. Під хештегом #MyTreedom користувачі постять фотографії різдвяних свят з різних країн світу. Вони також хочуть привернути увагу до переслідування християн в мусульманських країнах.

Бруней - єдина країна в Південно-Східній Азії, яка ввела такі суворі правила.

Всього в світі близько 10 країн, де в той чи інший спосіб заборонено святкувати Різдво. Цього року такі правила запровадив уряд Сомалі. Встановлювати ялинки в школах, використовувати феєрверки та брати участь у масових заходах заборонила влада Таджикистану.

Традиційно заборонено святкувати християнські свята в Саудівській Аравії. Причому її жителям заборонили вітати з Різдвом представників іншої віри. Небезпечно для життя відзначати це християнське свято і на тих територіях Сирії та Іраку, які контролює угруповання «Ісламська держава».