У Бучацький монастир отців Василіян та колегіум ім. св. Йосафата завітали сім’ї Героїв Небесної Сотні
  • Втр, 23/05/2017 - 21:58

3 19 по 21 травня 2017 року на Тернопільщині проходила Всеукраїнська проща родин Героїв Небесної Сотні, в якій взяли участь близько 160 осіб з різних регіонів держави. Центральним місцем паломництва був Марійський духовний центр у Зарваниці, де об’єднана горем та болем за Україну велика християнська родина воїнів Небесної Сотні спільно молилася за спокій душ померлих Героїв та за мир в нашій країні.

 

Одним із заходів прощі було відвідування Бучаччини. Сім’ї, які втратили рідних на Майдані під час Революції Гідності побували на могилі Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка в с. Зубрець, Бучацькому монастирі отців Василіян та колегіумі ім. св. Йосафата, де впродовж 2007–2009 років навчався Ігор.

Великою честю для всієї колегіантської спільноти було приймати дорогих для всієї України людей. На церковному подвір’ї прочан зустріли правлячий єпископ Бучацької єпархії Дмитро Григорак, отці монастиря, директор колегіуму о. Іриней Гумен ЧСВВ, вчителі та учні. На знак великої пошани вчитель п. Наталія Тереняк та одинадцятикласник Назар Дякун привітали гостей із хлібом та сіллю. Отець Іриней розповів учасникам прощі про історію духовної діяльності та шкільництва оо. Василіян в Бучачі.

Біля меморіальної дошки Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку учні пригадали трагічні сторінки Революції Гідності та виконали гімн колегіуму. Особливо зворушили присутніх спогади класного керівника п. Марії Яремко, яка закликала всіх пам’ятати слова Ігоря Костенка, записані у випускному альбомі: «Вірю, що колегіанти з патріотичним духом будуватимуть Україну… Будьмо українцями в душі і з Богом у серці!»

Продовження заходу відбулося у храмі, де Владика Дмитро Григорак звернувся до родин Героїв Небесної Сотні зі словами великої пошани та вдячності. Правлячий Єпископ наголосив, що подвиг всіх Героїв України є запорукою миру в нашій державі, бо в Господа жодна жертва не буває марною.

У ході духовної програми колегіанти та вчителі музичної школи під керівництвом директора п. Марії Кривко подарували гостям свій спів як подяку батькам за дар життя, як молитву за Україну, як прославу Господа та Богородиці. На завершення зустрічі усі присутні спільно виконали духовний гімн України «Боже великий, єдиний» та отримали благословення Владики Дмитра.

Родичі загиблих Героїв пройшли коридорами колегіуму, побували в класі, де навчався Ігор Костенко, схилили голови біля стенда Героїв Небесної Сотні, ключовими словами якого є: «Немає більшої любові за ту, коли, хто життя своє віддає за друзів своїх» (Ів. 15:13).

На прощання мати Ігоря п. Оксана Костенко подякувала всім за пам’ять, поділилася, що такі прощі не є легкими для батьків загиблих, але вони додають сили переносити біль втрати та додають надії, що Україна таки буде незалежною.

За матеріалами collegium.osbm.info