У Будапешті відбулася перша Різдвяна просфора з владикою Йосифом Міляном
  • Втр, 31/01/2017 - 17:15

У Будапешті відбулася Різдвяна просфора з єпископом-помічником Київським, Головою пасторально-міграційного відділу УГКЦ владикою Йосифом Міляном.

Святкова зустріч розпочалася з Архієрейської Літургії в церкві св. Флоріана на площі Тараса Шевченка, в якій українська громада збирається на щотижневі богослужіння. Перед молитвою наймолодші парафіяни, діти з катехетичної школи, за традицією зустріли єпископа із привітальним словом.

Під час своєї проповіді владика Йосип зазначив, щоб була стабільність в світі, треба, щоб була стабільність в душі кожної людини. “Якщо Бог загляне нам в душу, дуже часто ми стаємо стабільні, спокійні, нам відкриваються інші горизонти і ми стаємо іншими людьми,  з іншими пріоритетами, подібно до того, як сталося з Закхеєм”, - сказав Голова ПМВ.

Під час богослужіння владиці Йосифу співслужили душпастир для українців в Угорщині о. Дам’ян Габорій, економ Київської архієпархії УГКЦ о. Іван Сохонь та секретар владики о. Роман Улей. Божественну Літургію своїм співом супроводжував новостворений хор “Новус”.

Після Літургії владика також помолився за  Героїв Крут та завершив духовну зустріч молитвою за Україну.

Після богослужіння українська громада відсвяткувала Різдвяну просфору з владикою Йосифом. Єпископ привітав українську громаду Будапешту з Різдвяними святами і побажав, щоб цей рік став для українців роком миру. “Бажаю, щоб цей рік був для вас роком перемоги. Якщо ми будемо добрими - цей рік буде добрим для тих, хто біля нас; якщо будемо терпеливі - то злості стане менше в цьому світі; якщо будемо милосердні і хоча б нагодуємо одного голодного - то на одного голодного буде менше в світі. Ми маємо величезний потенціал в храмі нашої душі, не соромтеся бути добрими і добром дарувати людей, тоді любов і добро переможе. Різдво для нас є величним святом, тому що Бог прийшов до нас як світло,  і ми пробуємо теж бути світліші. Спробуймо бути друзями з Богом і між собою», - закликав усіх присутніх єпископ.

Відтак Владика Йосиф розділив з українською громадою Будапешту святкову просфорку. Під час Різдвяної зустрічі лунала українська коляда, віншування та відбулося спілкування з владикою Йосифом.

На завершення свята о. Дам’ян подякував єпископу за душпастирську візитацію і за те, що Голова ПМВ докладає великих зусиль, щоб українська громада в Угорщині мала духовну опіку.

Святковий захід відбувся за підтримки Товариства Української Культури в Угорщині та Державного самоврядування українців в Угорщині.

За інформацією прес-служби УГКЦ в Угорщині