У Буркіна-Фасо знову вбивають християн
  • Втр, 15/10/2019 - 16:36

У ​​Буркіна-Фасо християн вбивають або виганяють із своїх домівок. Мусульманські екстремісти є відповідальними за злочини, згідно з повідомленнями волонтерів організації «Допомога Церкві в потребі», що працюють на півночі країни. Більшість нападників – члени мусульманського кочового племені Фульбе.

Мешканці отримали ультиматум від джихадистів з наказом прийняти іслам або покинути свої домівки. «Вони сіють терор, вбивають членів громади та змушують інших християн утікати після того, як повідомляють їм, що вони повернуться за три дні – і що після повернення вони не хочуть знайти ні християн, ні катехуменів», – стверджують джерела.

Уперше екстремісти напали в травні. У Туфле вони вбили п’ятьох людей під час релігійних церемоній, серед них одного катехита, іншого поранили. «Звідти екстремісти переїхали до міста Бабо, де вони також поставили християнам подібний ультиматум. Багато хто втік, але з тих, хто залишилися, деякі загинули. Останнім місцем нападів є село Хітте. Загалом майже 2 000 осіб втекли з усіх міст.

Місцева Католицька Церква організовує соціальну та душпастирську допомогу для них через «Карітас», включаючи медичну допомогу хворим та людям похилого віку, а також консультування та психологічну допомогу для наляканих людей.

«Ця ситуація породила дух солідарності серед решти населення, а також місцевих мусульман, які не поділяють радикальний екстремізм терористів та допомагають місцевій Церкві забезпечити біженців їжею та водою», – кажуть джерела.

На думку волонтерів, більшість терористів – це члени мусульманських кочівників Фульбе. «Хтось переконує цих людей і дає їм зброю для вбивства своїх братів, з якими вони роками жили в мирі. Їхні родини нам відомі, і все ж з дня на день ми стали ворогами», – кажуть співробітники «Допомоги Церкві в потребі».

На їхню думку, відповідальних за кризу та зростання насильства в країні варто шукати за кордоном. «Таку зброю не виробляють у Буркіна-Фасо. Ми знаємо, що її надають міжнародні організації, які не дбають про людство, а лише про свої прибутки. Ми закликаємо вилучити цю зброю, щоб мир міг повернутися», – пишуть волонтери.