У центрі Хомса з десятків тисяч християн залишилося всього 77 - сирійський єзуїт
  • Нед, 17/02/2013 - 20:06

У центрі сирійського Хомса, де християни жили впродовж століть, послідовників Христа залишилося всього 77 осіб. Ці дані повідомив швейцарському агентству Apic священик-єзуїт Зіяд Хіляль.

За словами о. Хіляля, в Хомсі (стародавньому Емесі), в центральних кварталах Аль-Хамід і Бустан-ад-Діван  до початку громадянської війни жили десятки тисяч християн різних конфесій. Сьогодні їх залишилося 77  і живуть вони в украй важких умовах.

Незважаючи на жахи війни, в кварталі Бустан-ад-Діван продовжує своє служіння голландський єзуїт Франс ван дер Лугт. «Отець  Франс переступив через страх – він вже приніс в жертву своє життя, – свідчить його молодший співслужитель  Зіяд Хіляль. – Він не покине цього кварталу,  поки там є люди, яким він може допомогти. У його будинку знаходять притулок не тільки християни, а й мусульмани, що залишилися без даху над головою в результаті обстрілів Хомса. Він щодня служить Літургію, а по неділях його проповіді викладають в інтернет – і 20 000 користувачів їх слухають!»

За словами о. Зіяда, світові ЗМІ неадекватно висвітлюють ситуацію в Сирії: у розпал громадянської війни народ цієї країни виявляє набагато більшу єдність, ніж це прийнято думати. «Що стосується гуманітарної сфери, то всі ми трудимося спільно – і алавіти, і суніти, і християни. У нас немає поділу за конфесійною ознакою – християни і мусульмани працюють разом і в Дамаску, і в Хомсі, і в Алеппо», – свідчить 38-річний священик, який переконаний, що ця співпраця може стати запорукою примирення в Сирії.

О. Хіляль також розповів швейцарським журналістам, що останнім часом частина сирійців, які втекли до Лівану, Йорданії і Туреччини, повернулася на батьківщину. За словами священика, одна з головних причин цього повернення – економічна: «у сусідніх країнах життя в чотири рази дорожче, ніж у Сирії».

Сирійський священик мріє, щоб в його країні з'явилися лідери, подібні до Нельсона Мандели і Архиєпископа Дезмонда Туту, які, незважаючи на віковий антагонізм між білими і чорними в Південній Африці, змогли досягти національного примирення.

У центрі Спасителя, яким керує о. Зіяд Хіляль, навчаються близько 1300 дітей з різних релігійних громад Хомса. Окрім звичайних освітніх дисциплін дітей вчать жити «в умовах перманентної війни». «Ми вчимо їх примиренню і взаємоповаги», – розповідає сирійський священик.

За матеріалами http://www.blagovest-info.ru