У Церкві немає місця кар’єризму
  • Втр, 06/05/2014 - 13:33

«У Церкві є люди, які йдуть за Ісусом через марнославство, прагнення влади та грошей. Нехай Господь дає нам благодать, щоб ми йшли за Ним всього-на-всього з любові», - сказав Святіший Отець 5 травня під час ранішньої Євхаристії в Домі Святої Марти.

Цього дня фрагмент Євангелія (Йн 6,22-29) оповідає про те, як Ісус закидає людям, що після розмноження хлібів шукають Його тільки тому, що їли до ситу.  Папа Римський заохочував поставити собі питання, чи ми йдемо за Ісусом з огляду на любов, чи також з огляду на певні вигоди. Зауважив, що всі ми грішні і завжди існує в нас певна вигода чи інтерес, що вимагають очищення. А тим часом ми повинні внутрішньо працювати над тим, щоб йти за Ісусом тільки з огляду на любов. Папа Франциск підкреслив три помилкові підстави, на які вказує в сьогоднішньому Євангелії сам Господь. Перша з них це марнославство. Стосується вона тих "глав", які дають милостиню, щоб їх побачили:

"Ті особи хочуть, щоб їх зауважували, ведуть себе наче пави! Натомість Ісус говорить - так не можна, марнославство є чимось поганим", - відзначив Святіший Отець. Зауважив, що інколи хочемо, щоб нас всі бачили, поринаємо в марнославстві, яке швидко веде до зарозумілості. Папа Римський заохочував, щоб ми поставили собі питання: як я йду за Ісусом? Чи добро роблю в укритті, чи також для того, щоб показатися?

Франциск зазначив, що дана спокуса може також стосуватися пастирів. Однак, коли ними керує марнославство, то не служать вони для Божого Люду і не наслідують Ісуса. Потім зауважив, що наступним обвинуваченням Ісуса є наше прагнення влади. Вимовним того прикладом є  Заведеєві сини, Яків і Йоан, які просили, щоб могли бути «прем'єром і віце-прем'єром», коли прийде Царство Боже.

"У Церкві існують кар'єристи! Їх багато, вони стукають до Церкви, щоб стати вище на «кар’єрній драбині» ... Але якщо ти любиш вивищуватися, їдь на північ Італії і стань альпіністом: це здоровіше! Не приходь до Церкви, щоб вивищуватися і зробити кар'єру! Ісус ганить цих альпіністів, які прагнуть влади", - зазначив Святіший Отець.

Папа Римський зауважив, що учні змінилися лише тоді, коли зійшов Святий Дух. Однак гріх надалі присутній в нашому християнському житті. Тому варто поставити собі питання: "Як я йду за Ісусом?". Чи тільки для Нього, аж на хрест, чи також шукаю влади і використовую Церкву, християнську спільноту, парафію, дієцезію, щоб мати трохи влади?

Франциск підкреслив також небезпеку практичного матеріалізму, що віддаляє нас від доброго наміру. Йдеться про осіб, які використовують церковні установи для особистої користі. Зауважив також, що вже в історії першої християнської спільноти  маємо справу з історією Симона, Ананії та Сафіри, а також пізніше з різними добродіями, які використовували Церкву для реалізації своїх інтересів.

"Просімо Господа про благодать  Святого Духа, щоб ми йшли за Ним з добрими намірами. Щоб не панували у нас′′ прагнення марнославства, жадоба влади і грошей» - закінчив свою проповідь Папа Римський.

Джерело: www.catholic-media.org