«У час війни Христовий священник перший похиляється над ранами сучасної людини, над ранами України»,- Глава УГКЦ у 57-й день війни
  • Чтв, 21/04/2022 - 12:39

Наше духовенство взяло на себе найбільший тягар цієї війни, служачи там, де є найбільша потреба. Сьогодні особливо дякую нашим священникам на окупованих територіях, які є зі своїм народом у найгарячіших точках військових дій. Особливо дякую за служіння нашим військовим капеланам, які перебувають поруч із нашим військом і з дня на день проповідують Боже слово там, де розгортається драма війни. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 57-й день війни росії проти України.

«Сьогодні Україна переживає Страсний четвер. Цього дня ми споминаємо установлення Святого Таїнства Євхаристії, Тіла і Крові нашого Спасителя, якими Він кормить людину, а також святкуємо день установлення Святого Таїнства Священства Нового Завіту», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Він пояснив, що богослужіння Страсного четверга є особливими. Адже в Патріаршому соборі сьогодні освячуватимуть антимінси, які слугують престолами, що на них буде звершуватися Таїнство Євхаристії, а також освячуватимуть святе і велике миро, яке, за словами Глави УГКЦ, із Києва, серця нашої Церкви, помандрує в усі куточки України і світу для того, щоб принести із собою благодать Святого Духа, освячувальну духовну силу, яка оживляє Церкву щодня з року в рік.

Також Предстоятель пригадав про особливий церковний чин, який звершується у Страсний четвер: єпископ умиває ноги священникам. Архиєрей це робить за прикладом Христа, який, на його переконання, показав цим жестом зміст і спосіб священничого служіння Бога стосовно людини. Бог стає на коліна перед людиною, як служитель, і вмиває її ноги, змиваючи її гріхи та лікуючи її рани.

«У цей Страсний, або Великий, четвер хочу особливо подякувати за служіння, за ревну відповідь на покликання до священства нашим єпископам, священникам, монахам, дияконам і семінаристам, які готуються стати священниками», – сказав Глава УГКЦ.

Він відзначив особливу цінність священничого служіння, зокрема в умовах війни, де, на його переконання, Христовий священник є першим, який рятує людське життя, похиляється над ранами сучасної людини, над ранами України.

«Хочу сьогодні попросити всіх наших мирян і монашество: подякуйте своїм священникам за їхнє служіння. Скажіть їм добре слово, привітайте їх із цим днем, бо їм так потрібно відчути, що народ любить своїх священників. Вони готові віддати життя за своїх овець. Священники це роблять ревною працею день у день», – наголосив архиєрей.

«Боже, благослови Україну! Благослови наше українське військо! Боже, рятуй наші міста і села від палаючого Харкова, Донбасу, Маріуполя, Херсону, Миколаєва до усіх міст і сіл, де чекають Твоєї присутності. Боже, пошли священників, тих робітників на Твої величезні жнива, які Ти сьогодні підготував у цей непростий час! Боже, благослови Україну!» – просить духовний лідер українців.