У Чехії вступив у дію закон про повернення Церкві конфіскованого майна
  • Чтв, 06/06/2013 - 20:25

У Чехії почався процес повернення нерухомості, землі та майна Церкви, конфіскованих державою 1948 року.
Відповідний закон про це прийняв чеський парламент з мінімальною перевагою голосів ще 8 листопада 2012 р.: за нього проголосувало 102 депутати нижньої палати Парламенту з 200. Утім, відразу ж після його затвердження ліві партії звернулися в Конституційний суд з проханням скасувати закон, який є, на їхню думку,  несправедливим, однак, їхній запит незадовільнили. Варто зазначити, що в гострі дебати з приводу прийняття цього закону вступили не тільки парламентарії, а практично все населення Чехії, що й не дивно, оскільки кількість атеїстів, що проживають у ній, є (у процентному відношенні) найвищим з усіх європейських країн.

 

Неоднозначним виглядає ставлення до повернення Церкві всього того, що належало їй до приходу комуністів до влади, і політичної еліти країни, значну частину якої становлять люди, переконання яких далекі від релігійних. Найбільш послідовним прихильником прийняття закону був, мабуть, тільки прем'єр-міністр чеського уряду Петр Нечас, до компетенції якого входить практичне вирішення питання про передачу Церкві та іншим релігійним організаціям майна, яке належало їм, вартістю 75 млрд крон (близько 4 млрд доларів), а також виплати державою фінансової компенсації у розмірі 59 млрд крон (майже 3 млрд доларів).

 

Усього держава поверне попереднім власникам 30 тис. гектарів сільськогосподарських земель, 900 будівель адміністративного, освітнього та громадського призначення, 120 житлових будинків, три монастирі, три замки і кілька сотень озер. Єдиною релігійною організацією, що відмовилася прийняти від держави все те, що їй колись належало, стала Баптистська Церква.

 

Упродовж наступних 17 років чеський уряд буде поступово знижувати державні дотації церквам, щоб з 2030 р. вони перейшли на повне самозабезпечення.

 

За матеріалами www.pnp.ru