У Чехії за Україну молилися українською, білоруською та чеською мовами
  • Втр, 29/09/2015 - 11:36

У понеділок, 28 вересня, у день чеського державного свята – Дня Святого Вацлава – у місті Стара Болеслав відбулась традиційна проща. Цього року вперше у молитві до Святого Вацлава крім чеського кардинала Домініка Дуки взяли участь верховний архиєпископ Київсько-Галицький, глава Української Греко-Катрлицької церкви Святослав (Шевчук) і архієпископ Мінсько-Могильовський Тадеуш Кондрусевич.

У своєму зверненні Домінік Дука закликав молитивсь за українців і білорусів. «Коли ми сьогодні у такий тяжкий час звертаємось до Святого Вацлава, ми просимо Його не тільки за себе, але просимо і за наших братів і сестер з України та Білорусі», – наголосив Домінік Дука.

Глава УГКЦ Святослав своє звернення до прихожан виголосив українською мовою. «Вже понад тисячу років чеський народ молиться до Святого Вацлава словами «Не дай нам загинути». Сьогодні ця молитва є і молитвою українського народу», – зазначив Святослав.

Він наголосив, що Україна стала жертвою несправедливої агресії і нині «переживає найбільшу гуманітарну катастрофу в Європі після Другої світової війни».

Архієпископ Мінсько-Могильовський Тадеуш Кондрусевич звернувся до всіх із закликом захищати духовні цінності, не піддаватись споживацьким спокусам, які становлять велику небезпеки світовій спільноті.

Цього року проща до Святого Вацлава зібрала у Старій Болеславі понад 5 тисяч чехів.