У Чернівцях встановили вже четверту меморіальну дошку митрополитові Шептицькому
  • Пон, 28/12/2015 - 21:53

Три попередні пам’ятки крали і нищили вандали. Нову дошку освятив єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ владика Василь Івасюк. Автор роботи  – відомий місцевий художник і скульптор Віталій Шелегін.

Перша меморіальна дошка видатному українцю – митрополиту Андрею Шептцькому була встановлена у Чернівцях на початку 90-х років. Незадовго після того, як вулиця Щорса була перейменована на вулицю Шептицького (на честь того, що митрополит бував на цій вулиці під час візитів до Чернівців і на Буковину).

Пам’ятну дошку встановили на фасаді будинку №31 наприкінці вулиці Шептицького – за пару метрів від собору Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ.

Фасад будинку нещодавно був відремонтований коштом міста. А ось відновлена дошка встановлена коштом греко-католиків Чернівців. Власне, кожна дошка митрополитові Шептицькому встановлювалася за пожертви саме вірян.

-  Коли на початку 90-х вулиця Щорса була перейменована на Шептицького, - сказав на відкритті вікарій Буковинський УГКЦ о. Валерій Сиротюк, - то це дійсно було Боже чудо. Але коли згодом тут з’явилася меморіальна  дошка, виявилося, що і в наші часи не все так легко… Три попередні дошки викрадали  і розбивали. Ми навіть знаємо, хто саме викрав одну дошку.

Автор першої пам’ятки – скульптор  Микола Лисаківський. Власне, Віталій Шелегін виготовив нинішню меморіальну дошку за тим зразком, що розробив Лисаківський. На дошці зображено митрополита Шептицького, поруч – тризуб і серце в обрамленні тернового гілля.

В урочистому відкритті взяли участь багато чернівчан, міський голова Чернівців  Олексій Каспрук, а також о. Лаврентій із Білої Криниці - знаного на Буковині центру старообрядництва. І це не випадково, адже під час одного зі своїх візитів на Буковину митрополит Шептицький побажав відвідати Білу Криницю. Доктор історичних наук, професор Нестор Мизак пригадав чернівчанам про роль митрополита Шептицького в історії України та Буковини.

-  Сьогодні ми відкриваємо дошку великому сину України, - зазначив владика Василь Івасюк. – І це повинно нам завжди пригадувати про те, що кожен з нас має наслідувати митрополита у його добрих вчинках.

У головній святині УГКЦ м. Чернівці спочатку була відслужена Архієрейська Божественна Літургія і єпископ Василь виголосив недільну проповідь.

Як відомо, у часи Другої Світової війни, владика Андрей Шептцький врятував у Львові багато євреїв. І символічно, що будинок, на якому розташувался меморіальна дошка знаходиться з одногобоку за кілька метрів від греко-католицького собору, а з другого – за кілька метрів  від Малої синагоги.

Довідка

Андрей Шептицький на Буковині та в Чернівцях побував п’ять разів: 1898, 1900 – двічі, 1902 та 1918 років. Перший раз приїжджав на Буковину ще як ігумен Онуфріївського монастиря отців василіян. А вже навесні 1900 року Шептицький приїхав на Буковину в статусі єпископа Станіславівського і перебував тут аж місяць. У Чернівцях був чотири дні – з 12 по 16 травня. Очевидці пригадують, що міські вулиці та площі були заповнені людьми різних віросповідань. Владика відвідав школу дівчат на вулиці Краєвої Палати, згодом – школу хлопців. Обидві школи розташовувалися на теперішній вулиці Шептицького. На цій же вулиці у будинку №2 мешкав тоді професор Степан Смаль-Стоцький, який був головою братства Святого Апостола Тадея при греко-католицькій церкві. Його під час візиту відвідав Андрей Шептицький. Побував він і в будинку тодішнього Буковинського сойму. Нині тут знаходиться міський Палац дітей та юнацтва.