У Чикаго всіх бажаючих навчать малювати писанки
  • Нед, 10/03/2013 - 09:52

Прилучення молодого покоління української діаспори до духовної спадщини свого народу найкраще здійснювати під час пізнавальних екскурсій, які проводяться в Українському Національному Музеї в Чикаго. Йдеться про продовження музейної традиції вітати різних за віком відвідувачів “великодньою писанкою“.

В першу чергу Український Національний Музей у Чикаго сприяє збереженню та примноженню культурних надбань української діаспори Америки, забезпечує гідне представлення України в світі. Він є центром популяризації українського писанкарства.

Щороку перед Великоднем увага відвідувачів звернена до постійної експозиції, де представлено понад 600 писанок із колекції Музею, яка включає мистецькі витвори славного писанкаря Бориса Савина, мисткині Віри Самиці та інших. Майстер-класи із розпису писанок Віри Самиці - улюблене заняття багатьох її учнів. Головне завдання майстер-класів при музеї - дати українцям і неукраїнцям знання про українську культурну спадщину. 

Писанкарство для багатьох українців, народжених в Америці, є чимось більшим, аніж добра традиція чи невід`ємний атрибут Великодня. Це - прагнення зберегти свою національну і культурну самобутність, яке передається з покоління в покоління. Мистецтво розпису писанок вже не в одного американця викликало бажання дізнатися більше про українську культуру.

Переважно, публіка, яка приходить на ці курси, не є українцями, i це в певній мірі служить застереженням нам усім не бути сторонніми глядачами того, як інші сприймають українську культуру. Потрібно стати учасниками мистецького діалогу і працювати над собою, щоби зберегти писанковість української душі. Виховувати ці почуття потрібно з дитинства. І над цим працюють вчителі та директор Марія Фіняк української католицької школи св.о. Миколая в Чикаго. Вони приводять учнів на лекції наших традицій до писанкової зали. Наша співпраця одночасно сприяє розвиткові музейної педагогіки, адже дитяча аудиторія - майбутні відвідувачі. Музей не лише відображає українську культуру в музейних експонатах, але й є місцем її творення й оновлення.

“Сьогодні писанка стала символом Воскресіння Ісуса Христа. Але з‘явилася перша писанка набагато раніше, аніж християнство прийшло в Україну. Наші давні предки поклонялися сонцю. У ньому вони вбачали відродження природи і життя. В яйці теж таїться зародок нового життя, а за формою воно - нагадує сонце. Отож і стало яйце символом відродження весняного сонця. Його й почали розписувати магічними знаками. Так з‘явилася писанка. Безсумнівним є те, що своїм корінням писанка сягає дохристиянських часів, коли на півдні Східної Європи (нинішній Україні) мешкали суспільства із землеробською основою культури. Про те, що писанка належить саме до цієї культури, свідчить її знаковий код, себто орнамент. Ця метамова наших пращурів виходить із землеробської, орійської традиції, що зумовлює стійкість ряду найважливіших божественних образів (світове дерево, богиня-мати, солярні та свастичні знаки, тощо). Таким чином, наша писанка є тим вісником цілісної культури часів “духовно-поетичного мислення“, з якої можна багато чого дізнатися. Ніжна і загадкова душа придумала писанку. Кожна з них - як пісня, як дума, як життя. Тому й не знайдете дві зовсім однакові…”- саме так розпочинаємо ми розповідь про писанку, запрошуючи і вас, відвідати Український Національний Музей у Чикаго.

Навчальні курси відбудуться 16 березня та 6 квітня в Українському національному музеї в Чикаго. Детальна інформація  – на офіційній сторінці музею.

Марія Климчак

куратор УНМ в Чикаго