У День пам'яті і примирення в Одесі відбулася Молитва пам'яті
  • Суб, 09/05/2015 - 10:11

З метою гідного вшанування подвигу українського народу у Другій світовій війні, в знак поваги до всіх борців проти нацизму, увіковічення пам'яті про загиблих воїнів Указом Президента України 8 травня оголошено Днем пам'яті і примирення.

Сьогодні, 8 травня 2015 року, на Алеї Слави священнослужителі різних конфесій, представлених в м. Одесі, звершили молебень за всіма загиблими в боротьбі проти нацизму.

У поминальному молебні також прийняв участь Владика Михаїл (Бубній) Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський Української Греко-Католицької Церкви. У своєму вітальному слові Преосвященний Владика Михаїл звернувся до усіх присутніх з такими словами:

Ваші Преосвященства!
Дорогі представники різних конфесій!
Вельмишановні представники місцевої та обласної рад!
Любі наші ветерани!
Дорогі співвічизники і учасники сьогоднішнього Пам’ятного Дня!

Цього року ми вперше в історії України збираємось 8 травня, щоб на державному рівні відзначити День пам’яті та примирення і вшанувати тих, хто став жертвою Другої Світової війни, фальшивих ідеологій, воєнних злочинів та депортацій. Разом із європейськими цивілізованими країнами розпочинаємо нову традицію святкування Дня Перемоги і завершення Другої світової війни. Хочемо святкувати їх у європейському дусі, а це - дух пам’яті та примирення, а не демонстрація військової сили та зброї, від якої на жаль гинули та продовжують гинути мільони, як військових, так і мирного населення.

Підносячи до Господа Бога молитву за душі численних убитих, варто нам замислитися над причиною цього насильства і таких численних жертв – а це, тоталітарні ідеології, егоїстичні теорії окремих народів, різні форми поганських націоналізмів і давні імперські апетити.

Сьогодні наше суспільство відчуває, що не всі рани минулих воєн загоєні. Ми також бачимо, що ідеології, які стали причиною війни, не відійшли у минуле, але породжують новий конфлікт, а український народ стає її новою жертвою.

Перед лицем сучасної загрози ми об’єдналися сьогодні в любові до Батьківщини, відчуваємо гордість за неї, за наших співгромадян, за наших воїнів, що захищають рубежі незалежної Української держави і за цю Небесну Сотню, що полягла, захищаючи нашу з вами свободу і незалежність.

Разом із Україною та всією Європою, стоячи сьогодні тут на Алеї Слави в місті Герої Одесі, хочемо рівно ж переосмислити ці жахливі події того часу, взяти урок із минулого, розкаятися у скоєному і закликати всіх до примирення – найперше з Богом, а відтак із ближнім, як говорить св. Апостол Павло в листі до коринтян: “Усе від Бога.., Який примирив нас із Собою.., і тому сам Бог просить через нас апостолів: примиріться з Богом!” Примиріться між собою!

Хочемо спільною нашою молитвою сьогодні у День примирення просити в Господа для нашого народу і для всього людства благодать справжнього примирення - найперше з Ним, з Господом, а через Нього також між усіма ворогуючими сторонами, щоб проживаючи в мирі та спокої ми змогли побудувати краще майбутнє для грядущих поколінь нашої держави України, Європи та світу. Божого Вам благословення та миру для України і кожної держави світу!

Слава Україні!

 

Віддати данину пам'яті жертвам війни, військових злочинів і депортацій, всім загиблим воїнам приїхали представники міської та обласної влади, командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України, представники Збройних Сил України, дипломатичних місій, національних громад та громадськість.

По завершенню молебню студенти одеських вузів випустили в небо 200 червоних і чорних кульок, сформувавши їх у вигляді маку - символу пам'яті жертвам війни.