У день свого 759-річчя Львів стане Днем міста Шептицького
  • Срд, 22/04/2015 - 12:41

3 травня мешканці та гості Львова відзначатимуть День міста. Відзначатимуть 759-річчя Львова як День міста Шептицького, оскільки цьогоріч виповнюється 150 років із дня народження митрополита Андрея Шептицького.

Про це сьогодні, 21 квітня, на прес-конференції розповіла начальник управління культури Львівської міськради Ірина Магдиш, повідомляє кореспондент Galnet.

«З одного боку, ніби повинне бути свято, а з іншого боку – війна і трагедія в країні. Єдиним чинником, який може ось це збалансувати – свято і війну, радість і трагедію, кризу і надію – єдиним чинником, який може звести до спільного знаменника і об’єднати людей є ювілей митрополита Андрея Шептицького, який ми святкуємо цього року», – розповіла І.Магдиш.

Вона зазначила, що компанія «Київстар» також відкриє мобільний номер Шептицького – 2907. Зателефонувавши за цим номером із 3 травня у будь-яку пору доби, абонент зможе прослухати цитати А.Шептицького, яких загалом є 300. Цитати добирали львівські бібліотекарки, а записані вони голосом українського актора, який часто озвучує голлівудські фільми. Послуга буде безкоштовною, щоправда лише для абонентів «Київстару».

Традиційно перед днем міста, а саме 1 травня о 12:00, у Ратуші відбудеться урочиста сесія Львівської міськради. Під час неї оголосять імена переможців у щорічних номінаціях «Шляхетна львівська родина», «Львів’янин року» та «Почесний громадянин міста».

3 травня о 14:30 на пл. Ринок відбудеться екуменічний молебень, у якому візьмуть участь усі християнські конфесії та львівські владики.

Епіцентром святкування Дня міста Шептицького стане Парк культури та відпочинку ім. Б.Хмельницького. Там розташують 15 сіток із інформацією та фото людей, яких свого часу підтримав та врятував митрополит. У парку відбудеться квест «Родина Шептицького» (з 14:00 до 15:00), ярмарок, дитяча театральна вистава вихованців Міського палацу культури ім. Гната Хоткевича та великий проект «Відчинилося життя» (з 17:00 до 18:30) – єдиний у Європі проект співпраці незрячих виконавців із симфонічним оркестром. Вкінці усіх подій у парку о 19:00 покажуть фільм про А.Шептицького «Владика Андрей».

У Франківському районі Львова на вул. Симоненка, 10 о 17:00 відбудеться відкриття «Площі 12 вальсів», де під акомпанемент камерного оркестру Collegium Musicum танцювальна студія Dancing City запрошуватиме станцювати вальс під відкритим небом.

У Рясному о 14:00 на стадіоні школи №92 виступить духовий оркестр «Сурми Галичини».

29 квітня о 19:00 у Львівському будинку органної та камерної музики відбудеться унікальна музична подія «Чотири клавесини». Чотири музикантки зі Львова гратимуть на клавесинах, до речі, яких немає у Львові, твори Баха та Вівальді.

1-3 травня на пл. Музейній пройде 7-й День Батяра у Львові, під час якого мешканці та гості міста зможуть зануритися в атмосферу, настрій, стилістику та побут такого споконвічного львівського явища як батярство.