У депутатів протилежні погляди на передачу Почаївської лаври у власність УПЦ
  • Срд, 09/10/2013 - 02:27

КИЇВ – До Верховної Ради внесено ще три альтернативних законопроекти у відповідь на ініціативу про передачу комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври у власність релігійній громаді УПЦ (в єдності з Московським патріархатом), повідомляє Інститут релігійної свободи.

Законопроект № 3194-1 депутата Івана Стойка (ВО «Батьківщина») передбачає, що Кабінет Міністрів може передавати культові будівлі та майно, що належать до пам’яток культурної спадщини, у безоплатне користування  релігійним організаціям України лише “за поданням Верховної Ради АР Крим, обласної ради, міської ради міста Києва чи Севастополя, внесеним на підставі рішення місцевого референдуму”.

Крім цього, автор пропонує доручити Уряду “розробити та затвердити порядок одночасного почергового рівноправного  використання представниками  релігійних конфесій України усіх об’єктів Почаївської Свято-Успенської Лаври, розташованих у Кременецькому районі Тернопільської області”.

У свою чергу Олег Сиротюк та інші депутати з фракції ВО «Свобода» пропонують заборонити Кабміну передавати у власність пам’ятки культурної спадщини.

Згідно їх законопроекту № 3194-2 “об'єкти культурної спадщини, що є пам'ятками, можуть бути передані власником або уповноваженим  ним органом у користування чи управління іншій  юридичній або фізичній особі за наявності погодження відповідного органу охорони культурної спадщини”.

Водночас депутат Володимир Яворівський (ВО “Батьківщина”) знову виступає за запровадження обмежень на передачу у власність, в тому числі релігійних організацій, “усіх пам’яток, що перебувають у державній та комунальній власності і входять до складу об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”. Його законопроект № 3194-3 за своїм змістом аналогічний його попередньому проекту з цього питання № 2993-1.

Нагадаємо, депутати з фракції Партії регіонів внесли законопроект № 3194, яким запропонували вилучити комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільській області із переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, та надати Кабінету Міністрів право передати його у власність релігійній громаді чоловічого монастиря УПЦ (в єдності з Московським патріархатом).