У Долині фестиваль-конкурс "З піснею до Бога" зібрав рекордну кількість конкурсантів
  • Срд, 04/10/2017 - 19:01

У Долині 23-24 вересня відбувся VI фестиваль-конкурс  української духовної пісні “З піснею до Бога» ім. кардинала Мирослава Івана Любачівського, який зібрав рекордну кількість учасників з трьох областей України. Цьогорічний  фестиваль-конкурс «З піснею до Бога» був присвячений 100-річчю з дня народження Владики Софрона Дмитерка.

Вже шостий рік поспіль ініціатор і засновник, о. Вітольд Левицький, парох церкви «Серця Ісуса і Серця Марії» організовує цей духовний захід з благословення Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина,  за сприяння Долинської районної та міської влади,а також за підтримки парафіян.

Метою заходу є  збереження, популяризація і розвиток духовної пісні  та духовного слова у вірші,  поемі чи малюнку; духовно-національне виховання дітей, молоді, дорослих; виявлення і підтримка талановитих виконавців; сприяння та розвиток духовного авторитету Церкви.

Цього року на   VI  фестиваль-конкурсу «З піснею до Бога» прибули близько 260 конкурсантів з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей.  Лише 105 заявок, тобто 105 конкурсних номерів-виступів (а це понад 200 учасників) було зареєстровано у номінаціях соліст-вокаліст, вокальні ансамблі, авторська пісня та художнє слово. Тому журі поділилось на дві групи. Одна група – оцінювала вокал, інша – художнє слово та  роботи образотворчого  мистецтва.

Конкурсантів оцінювало поважне професійне журі: о. Вітольд Левицький - парох церкви «Серця Ісуса та Серця Марії», виконавець піснень. Володимир Домшинський – голова журі, професор музики, член національної ліги композиторів України,заслужений діяч мистецтв. Ігор Іванців - член національної ліги композиторів України та асоціації організаторів дитячих та юнацьких фестивалів України в Івано-Франківській області. Валентина Лещук – методист з музичного та образотворчого мистецтва відділу освіти Долинської РДА. Лілія Попик – директор Болехівської  дитячої школи мистецтв. Галина Курус – керівник вокальних ансамблів, викладач вокалу, лауреат міжнародних та всеукраїнських вокальних конкурсів. Ярослав Шершень –  композитор, заслужений працівник культури України, лауреат всеукраїнських та міжнародних фестивалів-конкурсів. Мирослава Ружевич –режисер культурно-масових заходів Долинського районного будинку культури. о. Василь Кривецький – священик зі Львова, капелан 80-тої десантно-штурмової бригади воїнів АТО.

Нелегко для журі було визначити кращих серед такої великої кількості виступаючих, тому лауреатами І, ІІ і ІІІ премії стали по 2-3 учасники з кожної вікової категорії. Володарем гран-прі фестивалю-конкурсу став Владислав Мовчан з піснею «Моя молитва» (сл.і муз. Володимира Домшинського) з с. Оболоня Долинського р-ну. Владислав навчається в 10 класі Долинського природничого-математичного ліцею. Приз глядацьких симпатій отримала Євгенія Матвєєва з с. Оболоні, Долинського р-ну.

Найсильнішим виступом у номінації «Художнє слово» журі визнало театральний гурток «Опільська Мельпомена» Рогатинської районної школи естетичного виховання з постановкою «Катруся». Професійність учасників цього театру вразила і журі, і гладачів у залі. Їхня гра на сцені викликала сльози на очах.

Дякуємо Богові за проведення цього свята, яке дозволяє учасникам прославляти Господа у пісні, а слухачам отримувати естетичне задоволення для своєї душі, дякуємо всім, хто долучився будь-яким чином до організації та проведення VI фестивалю-конкурсу «З піснею до Бога».