У Дрогобичі розпочався курс місійного служіння ПМВ УГКЦ, в якому беруть участь 80 семінаристів
  • Срд, 25/06/2014 - 00:30

Наша мета - показати семінаристам можливості служіння нашій Церкві в Україні і за кордоном. Про це заявив секретар Пасторально-міграційного відділу УГКЦ о. Андрій Гах, презентуючи практичний курс місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який розпочався у Дрогобицькій духовній семінарії блаженних священномучеників Северина, Віталія та Якима.

Програма не насичена теоретичними доповідями. Це практичний курс. Наша мета - показати вам можливості служіння нашій Церкві в Україні і за кордоном, де є потреба, щоб ви побачили, яка специфіка служіння в Італії, Іспанії, Росії, Казахстані та інших країнах, де є наші вірні. Можливо, деякі з вас захочуть душпастирювати за кордоном. Адже справді є потреба в цьому”, - зазначив о. Андрій Гах.

Курс розпочався Молебнем до Христа-Чоловіколюбця, який очолив о. д-р Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії.  

Цього року в курсі беруть участь 80 студентів передостаннього року навчання духовних семінарій УГКЦ.

Отець Андрій Гах відзначив, що ідея місійних курсів належить секретарю ПМВ О. Василю Поточняку, який наразі перебуває в Італії. Водночас о. Василь поспілкувався зі студентами за допомогою скайпу. Він привітав учасників курсів і відзначив, що свого часу працював у Дрогобицькій семінарії. “Ми дуже раді, що ректори підтримують нашу ініціативу, щоб семінаристи ознайомитися з місійними викликами служіння, мислення і потреб. Цей курс має представляти молодим семінаристам реалії, з якими зіштовхується наша Церква в XXI столітті. Наші люди роз’їхалися по всьому світу, і їм треба надавати пастирську опіку. Служити треба там, де Бог хоче, незважаючи на свої плани”, - відзначив о. Василь Поточняк.

Голова ПМВ Єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф (Мілян) розповів учасникам курсу про виклики душпастирства вірних УГКЦ за межами Галичини і України та потреби душпастирювання в Київській архиєпархії.

“Якщо семінарист від студентської лави не почне розвивати у своїй душі такий важливий аспект, як місійність, то з нього ніколи не вийде священика. Наша Церква трохи запізнилася з розвитком  місійності. Якби ми ще двадцять років тому почали відправляти наших священиків до Києва і на Схід України, Схід сьогодні був би інакший”, - зазначив владика Йосиф. 

Крім того, у перший день курсів експерт Тарас Гринчишин презентував семінаристам географію та статистику української діаспори та Церков у світі.

Інфоцентр ПМВ