У Дубно відбулися Лекторії Соціальної доктрини Церкви
  • Пон, 04/11/2013 - 12:22

Розгляд актуальних питань щодо прав людини в українському контексті, у відповідності до біблійних засад, християнських цінностей. Спільна дискусія та обговорення понять миру, справедливості, екуменічних процесів у світлі сучасних міжконфесійних стосунків в Україні, питання практики духовного життя в реаліях суспільно-політичних процесів нашої держави. Роль та участь мирян у житті та розвитку парохії згідно Соціальної доктрини Церкви у колі вірян-працівників, викладачів, лікарів, науковців, підприємців і ін.. Ці та інші теми стали важливими складовими розпочатих на Рівненщині Лекторій Соціальної доктрини Церкви.

3 листопада 2013 року за ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир спільно із Бюро УГКЦ з питань екології у Луцькому Екзархаті УГКЦ розпочалися Лекторії Соціальної доктрини Церкви. Захід відбувся у рамках всеукраїнського проекту «Парафіяльні зустрічі», які другий рік постіль відбуваються у різних єпархіях УГКЦ на території України. Цього разу місцем проведення Лекторій стала парохія Вознесіння Господнього УГКЦ у місті Дубно, Рівненської області. Гостями та доповідачами відкритої зустрічі були заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о. Олег Лука та Євген Ланюк, аспірант Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Жвавій і тривалій дискусії із розглядом різноманітних актуальних суспільних питань передувала спільна Божественна Літургія, на якій у своєму слові о. Олег Лука наголосив, що «останнім часом особлива увага інформаційних масових джерел зосереджена на інтеграційних процесах нашого українського суспільства і нашого майбутнього. Проте, для християнина спрямування особистого та суспільного характеру є яскраво визначеним та запевненим Христом – усі ми повинні першочергово бути спрямовані на вічність і спасіння, яке тут приготовляємо для себе. Виконуючи це завдання відповідально, по-християнськи, ми цим самим визначаємо і своє і суспільне майбутнє. А євангельський заклик Христа щодо творення «добра» ближньому є водночас і дорогою власного освячення».

Після цього, у колі близько семидесяти осіб, до присутніх звернувся Євген Ланюк, запропонувавши розгляд теми прав людини у контексті історичних років незалежності України та із зосередженням на цікавих біблійних фактах щодо цього. Наукове представлення, моральна складова та сучасна оцінка поглядів на «права людини» стала початком для годинних спільних обговорень, питань та відповідей, дискусії серед присутніх даного заходу.

За спільним погодженням учасників Лекторій, дана зустріч стала початком для подальших таких зібрань у колі вірних при парохії УГКЦ Вознесіння Господнього у місті Дубно задля спільного ділення, пошуку вирішень та розгляду актуальних проблем українського суспільства у світлі Соціальної доктрини Церкви. Проведення заходу стало можливим завдяки активній співучасті місцевого настоятеля о. Романа Бобесюка.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир