У двох містах США відбулися прем’єри документального фільму «Блаженніший»
  • Втр, 26/02/2019 - 11:23

24 лютого 2019 року відразу у двох містах США відбулися прем’єри документального фільму «Блаженніший», який розповідає про життя і служіння патріарха Йосифа Сліпого. Фільм презентували у містах Норт-Порт і Сент-Пітерсбург штату Флорида.

У Норт-Порт недільний день розпочався з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив владика Богдан Данило, Правлячий єпископ Пармської єпархії Святого Йосафата у США. Із ним співслужив о. Василь Петрів, парох місцевої громади Введення в храм Пресвятої Богородиці.

«Це унікальна парафія, адже середній вік парафіян становить сімдесят років. Особливість у тому, що це люди, які не просто доживають свій вік, але які активно служать для своєї парафії і своєї громади», - розповів у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ владика Богдан.

Він відзначив, що приклад цієї парафії є важливим для усіх значно молодших за середнім віком парафій УГКЦ. «Парафіяни у Норт-Порт беруть активну участь у богослужіннях, організовують різні церковні і національні святкування, щотижня сходяться для ліплення вареників, які відтак продають на користь парафії і служать у різних інших потребах і проектах», - пояснив владика Богдан.

Важливо відзначити, що переважна більшість тих, які брали участь у Літургії, відтак стали учасниками прем’єрного показу фільму. У своєму короткому слові до зібраної громади Олена Мошинська, режисер фільму «Блаженніший», відзначила, що головною цільовою аудиторією фільму є українці в Україні, які або нічого не знають про патріарха Йосифа, або знають про нього тільки штампи радянської пропаганди. А українці з діаспори, за її словами, дивлячись цей фільм, мають нагоду згадати свою молодість і побачити важливі історичні події, очевидцями яких вони були.

Цього дня у Сент-Пітерсбургу ще одна парафіяльна громада УГКЦ Пармської єпархії мала нагоду побачити фільм «Блаженніший». День розпочався з Літургії, яку в парафіяльному храмі Богоявлення Господнього спільно відслужили о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ, та о. Роман Бадяк, парох місцевої парафії. Відтак у парафіяльній залі всі охочі мали нагоду побачити фільм «Блаженніший».

Довідка

«Блаженніший» – це продовження першого фільму «Справа «Рифи», який вийшов у 2017 році до 125-ліття з дня народження Йосифа Сліпого. Перший фільм охоплює період з 1939 по 1963 роки та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого.

Працюючи над фільмами, творці стрічки побували у дев’ятьох країнах світу, зокрема в Аргентині, США, Канаді, європейських країнах.

Над стрічкою «Блаженніший» робота тривала понад два роки. За словами режисера фільму Олени Мошинської, знімальна група працювала над темою життя і служіння патріарха Йосифа понад чотири роки. Стрічка побудована повністю на інтерв’ю людей, які особисто знали патріарха Йосифа.

Другий фільм розповідає про життя патріарха після заслання в Римі від 1963 року і до його смерті.