У Філадельфії офіційно привітали нововисвяченого владику Андрія (Рабія)
  • Чтв, 28/09/2017 - 20:29

У неділю, 24 вересня 2017 року, під час Архиєрейської Божественної Літургії в українській католицькій катедрі Непорочного Зачаття духовенство, монашество та вірні офіційно привітали нововисвяченого Єпископа-помічника Філадельфійської архиєпархії владику Андрія (Рабія).

Архиєпископ Стефан (Сорока), Митрополит Філадельфійський, виголосив привітальне слово. Він сказав, що архиєпархія благословенна багатьма відданими священиками, які здатні бути провідниками Церкви. З середовища цих талановитих священиків Бог покликав нашого молодого єпископа Андрія (Рабія) здійснювати духовний провід в якості Єпископа-помічника.

Монсеньйор Dennis Kuruppassry, представник Архиєпископа Christophe Pierre, Папського Нунція в Сполучених Штатах, від імені нунція привітав владику Андрія та вручив Папську булу. Українською мовою Папську булу зачитав о. Роман Пітула, Ректор катедри, англійською – о. Михайло Гатско, Декан Південно-Антрацитного деканату. Єпископ Андрій (Рабій) показав Булу всім вірним, які відповіли традиційним «Axios!» - «Достойний!».

У своїй проповіді єпископ Андрій послався на стих із 103 псалма: «Благослови, душе моя Господа і все нутро моє – його святе ім'я. Благослови, душе моя, Господа і не забувай усіх добродійств його ніколи». Він сказав: «Сьогодні я сповнений радості. Так я почуваюся зараз. Мою радість важко передати словами. Моє серце переповнене. Я дуже радий бути серед вас. Справді, радість переповнює мене. Це таке гарне почуття».

На завершення Літургії єпископ Іван (Бура), Єпископ-помічник Філадельфійської архиєпархії привітав єпископа Андрія від імені духовенства, монашества та вірних архиєпархії. 

Єпископ Бура розповів про життєвий досвід єпископа Андрія, який був пов'язаний з переслідуваною в ХХ столітті Українською Греко-Католицькою Церквою в Україні. Підпільна Церква, катакомбна Церква, була Церквою єпископа Андрія в Україні.

Єпископ Іван зауважив, що єпископ Андрій зростав у двох світах, у двох реальностях, в Україні та в Америці. Сімнадцятирічним юнаком він відгукнувся на Божий заклик і вступив до семінарії в Івано-Франківську, а згодом до семінарії Святого Йосафата в Вашінгтоні. Він жив у Львові, Івано-Франківську, Вашінгтоні, на теренах Ню Джерзі та Пенсильванії. Як єпископ він відкриватиме красу нашої Церкви всім віруючим».

Після заключних слів єпископа Івана, владика Андрій благословив віруючих свяченою водою. 

Цю Літургію співслужили такі владики: єпископ Павло (Хомницький), Стемфордська єпархія, єпископ Іван (Бура), Єпископ-помічник Філадельфійської архиєпархії, Архиєпископ William Skurla, Візантійська архиєпархія Пітсбурга, єпископ Kurt Burnette, Візантійська єпархія Пассейку, єпископ Edward DeLiman, Єпископ-помічник Латинської архидієцезії Філадельфії, єпископ Василь (Лостен), Єпископ-емерит Стемфордської єпархії, єпископ James C. Timlin, Єпископ-емерит Латинської дієцезії Скрентона.

Також співслужити такі священики: о. Роман Дубицький, о. Михайло Гатско, о. Тарас Лончина, о. Роберт Гітченс, о. Нестор Івасів та о. Роман Пітула, а також диякони Михайло Ваак та Павло Спотс.

У вівтарі прислуговували семінаристи з Української католицької семінарії Святого Йосафата в Вашінгтоні, О.К.

На Літургії співав хор з Українського католицького крайового собору Пресвятої Родини в Вашінгтоні, О.К., під проводом Оксани Ласовської та Стефана Жижки. 

Телевізійний канал EWTN на весь світ транслював Божественну Літургію, починаючи з 15.00, а переглянули її 39 000 глядачів. 

о. Іван Філдс,
керівник відділу комунікації