У Філадельфії презентовано нове видання про Патріарха Йосифа Сліпого
  • Птн, 10/10/2014 - 14:58

Розпочалися семестрові лекції Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) та Осередку праці Наукового товариства імені Т. Шевченка у Філадельфії.

9 жовтня у рамках інавгураційної лекції відбулася презентація нового видання про слугу Божого Патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984) з нагоди 30-х роковин його смерті. Книга “Шлях у безсмертя. До 30-річчя відходу у вічність Блаженнішого Патріаярха Йосифа Сліпого. (1892-1984). Матеріяли про смерть та похорон”, що вийшла за сприяння американського товариства «Свята Софія» (ТСС А), побачила світ наприкінці серпня у львівському видавництві “Артос”. Упорядниками видання є: екзекутивний директор ТСС А д-р Ірина Іванкович та президент ТСС в Римі о. ліц. Марко Ярослав Семеген. Вперше книгу презентовано в родинному селі Патріарха - Заздрість, що на Тернопільщині, під час урочистостей для вшанування пам’яті цього великого ісповідника віри, які проходили 6 вересня цього року. Наступні презентації відбулися 19 вересня в Тернополі та 5 жовтня в Римі.

Відкриваючи вечір, голова ТСС А академік Леонід Рудницький розповів про передісторію видання, про структуру книжки та про її внесок у поглиблення вивчення постаті слуги Божого Патріарха Йосифа Сліпого.

Відтак детальніше видання представила його літературний редактор Ірина Іванкович, яка розповіла про працю над книжкою, про її структуру та значення для процесу дослідження багатогранності образу Патріарха Йосифа Сліпого. Відгукнувшись на задум о. Марка Семегена зібрати та видати пов’язані з похороном Патріарха матеріяли, голова ТСС А академік Леонід Рудницький написав до збірника вступне слово. Як зазначила доповідач, праця над книгою велася надшвидкими темпами, адже перші дискусії в цій справі відбулися лише наприкінці травня. Процес добору матеріалів був базований на різних друкованих джерелах української діаспори в США та Італії. Тематично книгу впорядковано за такими розділами: Некролог; Промови, телеграми, співчуття (промови Папи Івана Павла ІІ, Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Митрополита Стефана Сулика, співчуття Президента Рональда Реґана, заяви очільників громадських організацій); Репортажі (авторства Василя Маркуся та Миколи Галіва); Зі святими упокой (розділ, до якого ввійшли молитви за душу бл.п. Патріарха Йосифа авторства Дарії Кузик та Миколи Галіва); Замість квітів на могилу лягли поетичні рядки майстрів слова української діаспори. Усі вони змальовують образ Патріарха, який – хоч і відійшов у вічність – проклав своїм сповненим терпінь життям шлях у безсмертя. Естетичним обрамленням видання стала гравюра Патріарха Йосифа авторства маестро Андрія Мадая (1979), що її, як дар для Центру студій спадщини Патріарха Йосифа, передав для потреб видання Ігор Шуст. І. Іванкович висловила сподівання, що, доповнена численними світлинами з архівів Центру студій спадщини Патріарха Йосифа при ТСС А, ця книжка слугуватиме новим штрихом до портрету такої непересічної постаті української історіографії, як Блаженніший Йосиф Сліпий.

У рамках презентації відбувся показ документального фільму з однойменною назвою «Шлях у безсмертя» (режисер – Марія Козак), у якому висвітлено основні аспекти пастирської діяльності Патріарха Йосифа після звільнення з ув’язнення 1963 року, а також його пророчу візію долі України та Української Греко-Католицької Церкви.

Нагадаємо, що 7 вересня 1984 року в Римі перестало битися серце першого Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Йосифа Сліпого (1892-1984).

Прес-служба Релігійного товариства «Свята Софія» США