У Філадельфії провели презентація на тему «Патріярх Йосиф Сліпий – покровитель науки»
  • Птн, 24/03/2017 - 15:05

В рамках відзначення ювілею 125-ліття від дня народження Слуги Божого Патріярха Йосифа Сліпого (1892-1984), 23 березня у Філадельфії відбулася презентація на тему «Патріярх Йосиф Сліпий – покровитель науки».

У заході, що його зорганізували Релігійне Товариство українців католиків «Свята Софія» США (ТСС А) та філадельфійський Осередок праці Наукового Товариства ім. Шевченка, взяли участь Голова ТСС А Леонід Рудницький та Директор Центру студій спадщини Патріярха Й. Сліпого Ірина Іванкович.

Довголітній співпрацівник Слуги Божого академік Леонід Рудницький розповів про історію Товариства «Свята Софія» в США та про наукову діяльність філадельфійської філії Українського католицького університету, яка цьогоріч відзначає своє 40-ліття. Він зокрема підкреслив незаперечну роль ТСС А у збереженні спадщини Блаженнішого на американському континенті, а також проаналізував головні напрямні його сучасної діяльности.

У своїй доповіді Ірина Іванкович подала основні моменти біографії Патріярха, у яких чітко простежується його замилування до науки і сприяння розвиткові наукових установ. Цитуючи «Спогади» Йосифа Сліпого та фрагменти із книги Ярослава Пелікана «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого», доповідачка пікреслила, що наукова спадщина Й. Сліпого включає понад 100 робіт, зібраних у 20-ти томах Opera Omnia. Завдяки його зусиллям повстали такі осередки науки, як Богословське Наукове Товариство, Львівська Богословська Академія, Український Католицький Університет в Римі, а Український Вільний Університет своє існування завдячує власне вагомій підтримці Блаженнішого.

Подібно і Релігійне Товариство українців католиків «Свята Софія» США зберігає та реалізує заповіт Патріярха, яким він настановляв сучасників і наступні покоління плекати та зберігати науку. Саме за ініціятиви ТСС А у родинному селі Йосифа Сліпого Заздрість на Тернопільщині уже втретє відбудеться благодійна літня школа англійської мови, у якій цьогоріч візьмуть участь 29 юнаків та дівчат із семи областей України. «Віра і наука - ці дві основи є фундаментом школи, яка охоплює молодь із незахищених верств населення і має на меті не лише донести їм знання іноземної мови, але й прищепити духовні цінності та ознайомити із життєвим шляхом Патріярха», - зазначила І. Іванкович.

В рамках вечора присутні мали нагоду переглянути сюжет про минулорічну школу, послухати спогади сучасників Патріярха та відвідати Музейну кімнату Ісповідника Віри.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

Емблема Благодійної літньої школи англійської мови (автор: Юрій Шабанов)