У Філадельфії (США) презентували антологію літературних творів «Покликаний», присвячених митрополиту Андреєві
  • Втр, 22/03/2016 - 16:29

17 березня в рамках викладів релігійного товариства «Свята Софія» США та Осередку праці Наукового товариства імені Шевченка у Філадельфії (США) відбулася презентація антології літературних творів, присвячених митрополиту Андреєві Шептицькому (1865-1944). Видання презентували упорядники книги: голова Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія», США (ТСС А), академік НАНУ Леонід Рудницький та екзекутивний директор Товариства д-р Ірина Іванкович. Антологія побачила світ минулого року у львівському видавництві «Артос». Ця презентація відбулася в рамках відзначення 115-річчя введення Андрея Шептицького на Галицький митрополичий престол УГКЦ.

Вечір відкрив голова Осередку праці НТШ у Філадельфії д-р Олександер Лужницький молитвою за прославу слуги Божого Андрея Шептицького. Л. Рудницький розповів про витоки задуму видати антологію про визначного очільника Української Греко-Католицької Церкви ХХ століття. Кільканадцять років тому він почав збирати поетичні та прозові твори про митрополита Андрея та патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984). І хоча хронологічно антологія про праведного Митрополита повинна була б з'явитися перша, то однак її випередила збірка поетичних творів «Серця живе джерело», присвячених патріархові Йосифові Сліпому. Це видання Л. Рудницький упорядкував разом із професором Прикарпатського національного університету Степаном Хоробом ще 1999 року і з того часу книгу було перевидано тричі. На думку доповідача, цей факт, що діла і терпіння двох великих мужів Церкви знайшли відгук серед поетів і прозаїків — не тільки українських, але й інших народів,  — чи не найбільш яскраво висвітлює їхню велич, їхню святість. Від митців слова довідуємося рівно ж про дух екуменізму, який був притаманний vитрополитові Андреєві та патріархові Йосифові.

І. Іванкович представила структуру книги, до якої увійшли 37 літературних творів, присвячених слузі Божому Андреєві, авторства 29 українських та іноземних митців слова. Серед них: Богдан Лепкий, Василь Барка, Василь Щурат, Леся Храплива-Щур, Євген Іванків, Роман Завадович, Євген Березинський, Остап Грицай, Ірина Калинець, Анна Волинська, Богдан Стельмах, Кароліна Ляйб, Юзеф Лободовський та інші. Вступне слово до видання написав Блаженніший Любомир Гузар. Вітдак слідує літературознавча стаття авторства упорядників під назвою “Образ митрополита Андрея Шептицького в літературі”. Наприкінці книги вміщено короткі біографічні дані про авторів. Обкладинку прикрасив портрет митрополита Андрея авторства відомого в діаспорі маляра Бориса Макаренка. Видання здійсненo за ініціативи та фінансування Релігійного товариства українців католиків «Свята Софія» США.

Відтак упорядники зачитали поезії німецькою та польською мовами, а лауреат конкурсу декламації “Князь, що земні добра всі покинув” Анастасія Блощинська виконала вірш Романа Завадовича «Великий заповіт». На завершення присутні переглянули документальний фільм про благодійну та просвітницьку діяльність Андрея Шептицького. Своїми думками про «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері» авторства Григора Лужницького поділилася проф. Наталія Пазуняк, а довголітній редактор часопису «Америка» Осип Рожка наголосив на випробуваннях, які довелось перейти праведному Митрополитові за часів совєтської окупації.

Нагадаємо, що вперше книгу презентовано 1 листопада 2015 року в рамках відзначення роковин смерті праведного митрополита Андрея Шептицького та завершення року слуги Божого в парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці, Мелроуз Парк (штат Пенсильванія). Крім цього, презентації антології відбулися в Німеччині, Швейцарії та Італії. Додамо, що сьогодні готується до друку нова антологія літературних творів про Блаженнішого Йосифа Сліпого під назвою «Сидячи на санях», яка є частиною двотомного проєкту авторства Ірини Іванкович на тему «Патріарх Йосиф Сліпий і красне письменство».

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

Світлина (автор: Стефан Фартушок): ліворуч: Ірина Іванкович, Леонід Рудницький, Анастасія Блощинська