У Філадельфії вшанували пам’ять патріарха Йосифа Сліпого
  • Пон, 22/02/2016 - 11:57

17 лютого минуло 124 роки від дня народження слуги Божого патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984). Молитовно-культурний захід на вшанування його пам’яті відбувся в неділю, 21 лютого, у парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці, Мелровз Парк (штат Пенсильванія). Ініціатором та організатором події виступило Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» США (ТССА).

Під час Божественної Літургії, яку відслужив парох о. Ігор Блощинський, віряни молилися за прославу владики Йосифа. Наукову частину відкрив голова ТСС А Леонід Рудницький. Він поділився з присутніми спогадами про роки співпрації з аатріархом, головно в Українському католицькому університеті імені Климента Папи в Римі (УКУ), а також в Товаристві «Свята Софія». Для Л. Рудницького, життя слуги Божого Йосифа було взірцем незламности та безкомпромісности. Особу Патріярха він вважає «голосом сумління Ватикану», адже за його словами, Блаженнішого «не можна було ані зламати, ані купити ні за рублі, ані за доляри». Тому велике число українців в діаспорі мали за честь втілювати ідеї патріарха і таким чином ставали свого роду його «воїнами». Уже після смерті владики Йосифа, Л. Рудницький разом із Блаженнішим Любомиром Гузаром ініціювали написання його наукової біографії, яку понад чверть століття тому опрацював світової слави американський історик Ярослав Пелікан (1923-2006).

Торік, у 70-ту річницю арешту та ув’язнення Блаженнішого Йосифа, ця книга під назвою «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» побачила світ в її україномовному перекладі у львівському видавництві «Артос».  Її презентовано в Україні, Швайцарії, Німеччині, Італії та США. Дванадцята за порядком презентація відбулася власне в рамках відзначення річниці з дня народження патріарха, і провела її перекладач книжки Ірина Іванкович. Вона підкреслила знаковість події, яку зорганізовано апріорі в рамках вшанування пам’яті Йосифа Сліпого і напередодні 70-ї річниці Львівського псевдособору 1946 року. Навіть більше, презентація книги Я. Пелікана пройшла на тлі гучних дебатів навколо підписаної під час зустрічі Папи Франциска та Патріарха РПЦ Кирила 12 лютого в Гавані Декларації, яка знову боляче заторкує українське питання - на роздоріжжі Сходу і Заходу. «Найбільш досвідченим доповідачем в царині взаємин «Ватикан-Москва», без сумніву, був би патріарх Йосиф Сліпий. Українська Греко-Католицька Церква, очільником якої від був в добу Ostpolitik, неодноразово в анналах історії ставала «розмінною монетою» у політичних відносинах Москви і Ватикану. Тому в час бурхливих дискусій навколо згаданої Спільної декларації Вселенського Архієрея та Московського Патріарха, завдяки книзі «Ісповідник віри між Сходом та Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» ми зможемо не лише наново поглянути на особу Йосифа Сліпого, а й оцінити його титанічні зусилля щодо збереження помісності УГКЦ на не завжди корисному роздоріжжі між Сходом і Заходом», - зазначила І. Іванкович. 

Для англомовної аудиторії викладач історії школи українознавства у Філадельфії Роман Дубенко провів презентацію про тернистий життєвий шлях патріарха Йосифа, ув’язнення, заслання та повернення у вільний світ через вигнання на чужину. Р. Дубенко був учасником літніх курсів УКУ в Римі влітку 1978 р. і разом з численною групою філадельфійської молоді мав нагоду зустрічатися із патріархом Йосифом, постать якого відіграла велику роль у формуванні світогляду юних «українців в розсіянні сущих».

На завершення присутні переглянули документальний фільм «Йосиф Сліпий – приклад християнської вірності» та заслухали декламації віршів, присвячених патріархові, у виконання парафіяльної молоді.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США