«У фільмі відтворено не лише постать патріарха Йосифа Сліпого, а й те, як Всевишній діяв у ньому», — владика Венедикт (Алексійчук) у Чикаго
  • Втр, 20/11/2018 - 10:02

18 листопада 2018 року у Чикаго, в парафії Святого Йосифа Обручника, відбувся допрем’єрний показ нового фільму «Блаженніший» про патріарха Йосифа Сліпого. Кінострічка розповідає про період життя патріарха від його звільнення з сибірської неволі у 1963 році і до смерті в 1984 році. Режисер фільму Олена Мошинська, продюсер Павло Казанцев.

Владика Венедикт (Алексійчук), Правлячий єпископ Чиказької єпархії УГКЦ, та о. Микола Бурядник, настоятель храму Святого Йосифа Обручника в Чикаго, висловили слова глибокої вдячності творцям фільму за працю над ним та поділилися враженнями від перегляду кінокартини.

«У фільмі по частинках відтворено постать патріарха Йосифа Сліпого. Як на мене, показано не лише його постать, а й те, як Всевишній діяв у ньому. Багато разів повторювалося, що патріарх Йосиф був вимогливим, і я одразу подумав про пророків. Вони завжди були вимогливими, суворими, категоричними й принциповими. Проте, хто є пророком? Це не той, хто щось вгадує, або каже, як воно б мало бути. Пророк говорить те, що йому промовляє Господь, він є з Творцем, чує Його і говорить Божі слова. А те, що ми бачимо в житті святих, то вони відображають Бога своїм життям», — зазначив владика Венедикт.

На його думку, у цьому фільмі ми маємо нагоду по-новому відкрити постать патріарха Йосифа Сліпого, який часто залишався один, проте зробив багато справ.

«Для мене це натхнення, щоб ми щось робили попри різні обставини. Вони є точно такими, яких дав і допустив Господь. Для нас величезний дар мати таких великих патріархів: митрополита Андрея Шептицького, патріарха Йосифа Сліпого, Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Блаженнішого Любомира Гузара. Мабуть, нашу Церкву дуже любить Бог, бо Він посилає нам таких велетнів духа, що Церква може народжувати їх», — підкреслив владика Венедикт.

А пізніше додав: «Ми бачимо, що в постаті патріарха Йосифа Сліпого Всевишній дуже проявився. Я впевнений в тому, що Бог хоче проявлятися в кожному з нас, щоб ми мали таких світильників, і щоб кожен з нас також світив!» 

Отець Микола Бурядник переконаний, що потрібно розповідати про добрі справи та йти до людей. «Ми бачимо, що він був у багатьох місцях сам, але чомусь відчувався частиною великої Церкви і великого народу. Навіть тоді, коли на 18 років його позбавляли спільноти... Адже чим більше ти не спілкуєшся з людьми, з родиною, з рідними, то тим менше ти знаєш, хто ти є, для чого ти покликаний, куди ти маєш йти... А він, бувши так загнаний в кут, ніколи не почувався сам», — роздумує о. Микола Бурядник.

Пригадуємо, що у п’ятницю, 9 листопада, у Чикаго, у культурному осередку Святих Володимира і Ольги також відбувся допрем’єрний показ фільму «Блаженніший». Його глядачами були душпастирі, парафіяльна рада, святочний комітет парафії Святих Володимира і Ольги та всі охочі, а також Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.