У Франції дозволили евтаназію
  • Срд, 20/02/2013 - 17:53

У четвер, 14 лютого, французький Національний консультативний Комітет з етики схвалив проведення евтаназії у виключних випадках. Згідно з рішенням комітету, до асистованого суїциду дозволено вдаватися для припинення тривалих страждань і нестерпного болю. Пацієнт, який побажав закінчити життєвий шлях, має чітко висловити свою волю.

З червня 2013 року, коли рішення комітету буде закріплене законодавчо, хворі, що перебувають у термінальній стадії,  зможуть вдатися до евтаназії у трьох випадках. У першому випадку хворий, що є при свідомості, повинен самостійно, чітко заявити про бажання померти. До того ж такий пацієнт може залишити вимогу про евтаназію на випадок, якщо він вже не буде при свідомості, повідомляє MedPortal.ru.

До другої категорії належать пацієнти, рішення щодо яких повинні приймати родичі. Якщо невиліковно хвора людина тривалий час перебуває без свідомості, але при цьому не залишила жодних інструкцій щодо підтримки свого життя, таке рішення за нього можуть прийняти близькі. У цьому випадку дозволити евтаназію може тільки лікарський консиліум. Третій випадок передбачає евтаназію щодо пацієнтів, життя яких підтримується штучним шляхом.

Згідно зі статистичними даними, три тисячі французів щорічно закінчують свій життєвий шлях за допомогою евтаназії.

За перегляд законів про евтаназію торік виступило і мінохоронздоров'я Великобританії, де будь-яка співдія в самогубстві вважається кримінальним злочином і карається позбавленням волі на термін до 14 років. Представники міністерства оголосили про це після відходу з життя 58-річного Тоні Ніклінсона, який впродовж семи років страждав "синдромом замкненої людини". Ніклінсон звернувся за дозволом на евтаназію у Вищий суд Великобританії, який відмовив хворому.

За матеріалами http://telegraf.by