У Франції пограбували католицьку катедру
  • Срд, 06/11/2019 - 14:20

Католицьку катедру на південному заході Франції пограбували зловмисники, які для проникнення в храм протаранили двері спеціально обладнаним автомобілем. Напад відбувся вранці 4 листопада.

Близько 2 години ночі автомобіль, обладнаний тараном, врізався в двері катедри Sainte-Marie d’Oloron, розташованої в місті Олорон-Сент-Марі, за 30 миль від іспанського кордону і поблизу Каміно-де-Сантьяґо – традиційного паломницького шляху до гробу св. Якова.

Проникнувши до храму, злодії пройшли до каплиці, де зберігались чаші та інший літургійний посуд. Вони розпиляли залізні ґрати, що захищали літургійні предмети.

Окрім літургійних предметів, зловмисники викрали кількасотлітню шопку та літургійний одяг.

Як інформує CNA, все вказує на те, що злочинці добре підготувались до нападу і вже раніше були в храмі.

Місцеві жителі спантеличені нападом, а поліції наразі не вдалось знайти ні винуватців, ні викрадених предметів.

Катедра Sainte-Marie d’Oloron була споруджена в 12 столітті і занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО у 1998 році. Це перший випадок пограбування цієї катедри за усю її історію.

Загалом цей напад є останнім у хвилі нападів і пограбувань церков у Франції. У 2018 році відбулось 129 пограбувань і 877 випадків вандалізму місць католицького культу в Франції (ця цифра виросла в 4 рази від 2008 року).

Впродовж перших трьох місяців 2019 року було зареєстровано 228 «антихристиянських актів насильства» в країні.