У Франції розпочали процес беатифікації о. Жака Амеля
  • Втр, 18/04/2017 - 21:19

На пасхальному богослужінні в соборі французького міста Руана прозвучала звістка, якою поділився з віруючими архієпископ Домінік Лебрен: почався канонічний процес беатифікації о. Жака Амеля. 26 липня минулого року 85-річний священик був страчений ісламськими екстремістами під час Святої Меси в парафіяльній церкві містечка Сент-Етьєн-дю-Рувр.

У минулий понеділок перед мікрофонами Радіо Ватикану монс. Лебрен зазначив, що «хоча таке рішення в цілому і очікувалося, почувши про нього, віруючі були вражені. О. Амель не тільки не забутий, але і продовжує притягувати людей: крок за кроком він стає світлом, надією, якої ми так потребуємо», - підкреслив єрарх, і «це відноситься не тільки до християнської громади».

«Не вщухла біль родичів о. Амеля і його парафіян, які були дійсно дуже близькі до нього, - зазначив монс. Лебрен. - Однак не вщухає і занепокоєння, тому що теракти тривають: Швеція, Єгипет. Здається, що ці прояви насильства ніколи не закінчаться, особливо проти наших братів християн. Я думаю про єгипетських коптів, і ми відчуваємо глибоку єдність з ними».

Говорячи про беатифікацію о. Жака Амеля, єрарх зазначив, що «тепер, коли процес відкритий, ми починаємо перший великий етап на рівні єпархії: збираємо всі письмові праці о. Амеля, включаючи його проповіді; ці документи будуть проаналізовані богословами. Потім почнуться слухання свідків його смерті і життя: родичів, священиків, парафіян. В кінці єпархіального етапу ми складемо спеціальний звіт, який потім з усіма додатками буде відправлений до Риму. Конгрегація з канонізації святих призначить юриста, який збере всю необхідну документацію і представить її Папі Римському. Тоді буде прийнято остаточне рішення про визнання мучеництва о. Жака Амеля».

Архієпископ Руана зізнався, що був дуже зворушений реакцією місцевих священиків, які дізналися новину: вони захоплювалися, але також говорили, що на місці о. Жака міг би опинитися кожен з них. «Рани залишаються, чималі психологічні та духовні рани. І в той же час пастирі дуже раді, що їх попутник, який відрізнявся скромністю, тепер став знаком надії для всіх нас», - підкреслив монс. Лебрен.