У Франції співробітницю мерії засудили за відмову зареєструвати "шлюб" двох жінок
  • Втр, 29/09/2015 - 19:42

Суд французького міста Марсель завершив розгляд справи співробітниці мерії, яка відмовилася зареєструвати "шлюб" одностатевої пари.

На суді співробітниця мерії Марселя Сабріан Ут мотивувала свою відмову зареєструвати "шлюб" релігійними міркуваннями. Вона категорично відкинула підозри в гомофобських настроях. Очевидно, це дозволило їй уникнути серйознішого покарання. В результаті вона була засуджена до 5 місяців умовно. Сторона звинувачення наполягала лише на трьох місцях.

Одностатеві "шлюби" були легалізовані у Франції в 2013 році. За цей час в країні було зареєстровано 17 500 "шлюбів" між чоловічими та жіночими парами. Сабріна Ут відмовилася реєструвати "шлюб" двох жінок - Елен і Клод. Церемонія повинна була відбутися 16 серпня 2014 р., але безпосередньо перед її початком співробітниця, що опинилася на лаві підсудних, покинула свій пост.

"Відмова держчиновником реєструвати одностатевий "шлюб" з яких би то не було міркувань, не передбаченими конституцією, є прямим порушенням закону", - констатував французький суддя при винесенні вердикту.

Це перший випадок судового розгляду у Франції за відмову представників мерії реєструвати одностатевий "шлюб". Примітно, що раніше незгоду з подібною мірою висловлювали багато французьких мерів. Вони навіть подали прохання до конституційної ради переглянути положення закону про одностатеві "шлюби" і звільнити чиновників від необхідності їх реєструвати у випадку, якщо це суперечить їхнім релігійним переконанням. Однак прохання було відкинуто, а незгодним мерам уряд просто пригрозив судом.

У 2012-2013 роках у Франції отримав широку популярність громадський рух "Маніфестація для всіх" (La Manif Pour Tous), який об'єднав противників легалізації одностатевих шлюбів. Свою назву об'єднання прихильників традиційних сімейних цінностей отримало за аналогією з неофіційною назвою законопроекту - "Шлюб для всіх".

Спільно з консервативними організаціями та католицькими рухами "Маніфестація для всіх" ініціювала по всій країні численні мітинги, найбільші з яких в Парижі навесні 2013 року зібрали, за різними оцінками, до 1,4 млн. осіб. Сам документ, що викликав запеклі громадські та політичні дебати, був остаточно схвалений парламентом республіки у квітні 2013 року і через місяць офіційно набув чинності, остаточно узаконивши у Франції одностатеві "шлюби".