У Франції суд наказав демонтувати пам’ятник Іванові Павлу II
  • Втр, 05/05/2015 - 16:06

Французький суд наказав уряду невеликої місцевості на заході Франції, Плоермель, демонтувати пам'ятник Іванові Павлу II, бо вважає, що його розміщення в громадському місці суперечить принципу світськості – поінформувало в понеділок агентство AFP.

Пам'ятник, що спорудили 2006 року в бретонській місцевості, зображає постать Папи під аркою, на якій стоїть хрест. У загальному пам'ятник має понад вісім метрів.

Суд у Ренні, у Бретані, оцінив, що зведення пам'ятника не було незаконним, але застереження пробуджує постать Папи під аркою і хрест.

«Через свій вигляд і розміри (пам'ятник) має показний характер», цим суперечить конституції, яка наголошує на світському характері Французької Республіки, а також закону 1905 року про розділення Церкви і держави, – вважає французький суд.

Згідно з рішенням суду, що наказує демонтувати пам'ятник із «теперішнього  місця», місто має відреагувати до шести місяців. Мер міста Патрік Ле Діффон подав апеляцію і заявив, що «має намір використовувати всі засоби», дозволені законом.

«Я зрозумів, що показними визнали арку і хрест, що розташований на ній, і що забрати їх було б достатньо, але я не можу зробити це без згоди автора», – додав він.

Пам'ятник авторства Зураба Церетелі, відомого грузинського скульптора, з часу відкриття є в центрі полемік.

У січні 2010 року суд визнав незаконною дотацію у розмірі 4,5 тис. євро, що надав уряд департаменту Морбіан. Спротив викликала також передача державних грошей на цоколь пам'ятника з написом «Не бійтеся».